Τα Ψαχνά είχαν την τιμητική τους το Σάββατο το βράδυ καθώς μια εκδήλωση που διοργάνωσε ο δήμος Διρφύων- Μεσσαπίων, έστρεψε τα φώτα όλων στο αμφιθέατρο του παραρτήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Αλλωστε, όταν μιλάς για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και τον μεγάλο ξεριζωμό, δεν μπορείς παρά να το κάνεις με συγκίνηση για τις ιστορικές μνήμες.

Πολλοί οι παρευρισκόμενοι, μεταξύ των οποίων ξεχωρίσαμε την υποψήφια με τη Νέα Δημοκρατία στην Εύβοια, πρώην γενική γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου.

Η κ. Νικολάου παρακολούθησε τους ομιλητές να αναλύουν τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν πριν από έναν αιώνα ακριβώς ενώ συγκίνηση προκάλεσαν και στην ίδια οι μοναδικές μαρτυρίες, τα ντοκουμέντα από την μεγάλη εθνική τραγωδία.

Η υποψήφια βουλευτής ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τους χιλιάδες πρόσφυγες που έφτασαν στην Εύβοια την περίοδο από το 1922 μέχρι το 1925. Ειδικά στην περιοχή της Χαλκίδας ο χειμώνας του 1922, πριν από 100 χρόνια ακριβώς, ήταν εξαιρετικά σκληρός.

Οι κάτοικοι, και ιδιαίτερα οι γυναίκες της Χαλκίδας, προσέτρεξαν σε βοήθεια των Μικρασιατών οι οποίοι επιβίωσαν χάρη στις προσπάθειες των ντόπιων να τους στηρίξουν.

Ακολουθείστε μας στο Google News Πηγή: eviaportal.gr