Απόσπασμά της ομιλία του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ευβοίας και πρώην Υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου, κατά τη συζήτηση του σ/ν Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων: Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις.

Με το Ν.4653/2020 για την ανώτατη εκπαίδευση επιτεθήκατε στην ενίσχυση των περιφερειακών Πανεπιστημίων που εμείς είχαμε θεσμοθετήσει, για να αναστείλετε τη λειτουργία των 37 νέων πανεπιστημιακών τμημάτων.

Μεταξύ αυτών και τα 3 τμήματα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, που ιδρύθηκαν στα Ψαχνά της Εύβοιας. Η επαναξιολόγηση που αποφασίσατε δεν στηρίζεται πουθενά, ούτε σε προγράμματα σπουδών, ούτε σε διαδικασίες λειτουργίας, ούτε σε έλλειψη χρηματοδότησης.

Γιατί λοιπόν αγνοείτε όλα αυτά και επικαλείστε ανύπαρκτους λόγους, πόσο μάλλον όταν το ΕΠΚΑ όχι μόνο αγκάλιασε αυτή τη ρύθμιση, αλλά και τη θεωρεί ότι συμβάλει και στη δική του αναβάθμιση;

Βέβαια τα περιφερειακά πανεπιστήμια θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα τόσο λόγω υποψηφιοτήτων, όσο και λόγω της βάσης εισαγωγής που θεσμοθετείτε. Το πρώτο πρόβλημα που προκύπτει είναι ότι τα τμήματα θα αυτοπροσδιορίζονται ως πρωτοκλασάτα ή δευτεροκλασάτα, καθορίζοντας μόνα τους τον συντελεστή βαρύτητας.

Ένα νέο τμήμα που εκ των πραγμάτων δε μπορεί να έχει ιστορικό υψηλών βάσεων εισαγωγής θα υποχρεώνεται, είτε να αυτοχαρακτηριστεί ως δευτεροκλασάτο, είτε να μην έχει εισακτέους. Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι με βάση τα στατιστικά των δύο τελευταίων ετών, αποκλείονται το 30% περίπου των υποψηφίων του πρώτου, του δεύτερου, του τρίτου και του τέταρτου πεδίου και το τρίτο πρόβλημα είναι ότι προβλέπεται αξιολόγηση των νέων τμημάτων πριν αυτά ολοκληρώσουν ένα τετραετή πλήρη κύκλο λειτουργίας. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την πιθανή μερική πλήρωση των προσφερόμενων θέσεων, θα οδηγήσουν τα νέα τμήματα σε δυσχερή θέση.

Με τις ρυθμίσεις λοιπόν που κάνετε όχι μόνο θα κλείσουν αρκετά τμήματα των περιφερειακών πανεπιστημίων, αλλά και θα καταρρεύσουν ολόκληρα. Η ψήφιση του νομοσχεδίου σας πλήττει όχι μόνο την ακαδημαϊκή ελευθερία, αλλά κυρίως την περιφερειακή εκπαίδευση. Για όλους αυτούς τους λόγους και το καταψηφίζουμε.

Πηγή: eviaportal.gr