Τις προτάσεις του για την μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας παρουσίασε ο βουλευτής Ευβοίας της ΝΔ και Καθηγητής Ιατρικής Σπύρος Πνευματικός, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ 100,3 και τον Άρη Πορτοσάλτε, σε συνέχεια προηγούμενων τοποθετήσεων στην εκπομπή για θέματα υγείας.

Ο κ. Πνευματικός τόνισε ότι το εθνικό σύστημα υγείας είναι ένα και ενιαίο, αφορά όλη την περίθαλψη και πρέπει να συμπεριλαμβάνει τόσο το δημόσιο, κρατικό σύστημα όσο και το ιδιωτικό, που θα συνεργάζονται για να έχει ο κόσμος την καλύτερη δυνατή περίθαλψη. Γι’ αυτό και πρέπει να δοθούν κίνητρα και στα δύο συστήματα για να εξυπηρετούνται οι ασθενείς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

«Το ιδεατό είναι να έχουμε ένα ανταγωνιστικό κρατικό κομμάτι σε ευγενή άμιλλα με τον ιδιωτικό φορέα ώστε και τα δύο να γίνονται συνεχώς καλύτερα, προς όφελος των ασθενών. Η επιλογή θα είναι του πολίτη. Όταν η υπηρεσία είναι εφάμιλλη και ανταγωνιστική, το κρατικό και το ιδιωτικό σύστημα θα εξυπηρετούν άμεσα όλες τις ανάγκες» σημείωσε.

Όπως είπε, η πανδημία έχει αναδείξει το γεγονός ότι η υγεία είναι πολύ ακριβή και ότι είναι πολύ κοστοβόρο να στελεχωθεί το σύστημα με εξειδικευμένο και καλά εκπαιδευμένο προσωπικό σε όλες τις βαθμίδες και να φτιαχτούν οι απαραίτητες μονάδες π.χ. ΜΕΘ. Ο κρατικός κορβανάς δεν μπορεί να στηρίξει εύκολα αυτή τη διαδικασία.

Όσο για το ποιος θα αναλάβει το κόστος, όπως είπε ο κ. Πνευματικός, τα υπόλοιπα συστήματα στον κόσμο το έχουν λύσει το ζήτημα αυτό. Ο ΕΟΠΥΥ είναι ο δημόσιος φορέας που θα καλύπτει τα έξοδα αλλά απαραίτητη προϋπόθεση είναι να γίνει απόλυτη κοστολόγηση των ιατρικών πράξεων και υπηρεσιών, αντικειμενικά και με κανονικές διαδικασίες, και όχι «εικονικά». Ο ασθενής θα μπορεί να πάει με το ταμείο του στο ιδιωτικό ή στο δημόσιο νοσοκομείο, το οποίο, όμως, θα πληρωθεί.

Στόχος είναι το δημόσιο νοσοκομείο να γίνει ανεξάρτητο και να αυτοχρηματοδοτείται, δηλαδή να προσφέρει υπηρεσίες και να έχει τα αντίστοιχα έσοδα. Προφανώς όχι ως κερδοσκοπικός οργανισμός, αλλά με τα έσοδα να ανακυκλώνονται στο ίδιο το νοσοκομείο. Το κάθε νοσοκομείο θα έχει ισολογισμό, για τον οποίο θα είναι υπόλογη η διοίκηση, και δεν θα περιμένει από την κρατική επιχορήγηση υπό μορφή ‘ελεημοσύνης’ για να λειτουργήσει, όπως γίνεται τώρα, που ο προϋπολογισμός ενός μεγάλου νοσοκομείου τελειώνει από τον Ιούνιο και μετά κάνει ‘παζάρια’ με το κράτος για να μπορέσει να λειτουργήσει. Έτσι, τα λεφτά της υγείας θα πάνε στους ασθενείς.

Κλείνοντας, ο κ. Πνευματικός αναφέρθηκε στην ανάγκη να διορθωθεί ο τρόπος που γίνονται οι προμήθειες σήμερα στα νοσοκομεία, γιατί εξαγγέλλονται αέναα διαγωνισμοί οι οποίοι όμως δεν ευοδώνονται ποτέ, με αποτέλεσμα το κράτος να αναγκάζεται να αγοράζει ακριβά. Είπε ότι πρέπει να συζητηθεί σε ποιο επίπεδο θα γίνονται οι προμήθειες (ανά ΥΠΕ, ανά νοσοκομείο ή κεντρικά) αλλά είναι κοινός τόπος ότι με αγορές βάσει όγκου (volume-based) θα επιτευχθεί καλύτερη τιμή.

Ο κ. Πνευματικός και ο κ. Πορτοσάλτε ανανέωσαν το ραντεβού τους για επόμενη εκπομπή ώστε να συνεχίσουν τη συζήτηση για τον κρίσιμο τομέα της υγείας.

Ακολουθείστε μας στο Google News Πηγή: eviaportal.gr