Ο ρόλος της Μικρασιάτισσας γυναίκας στην προσφυγιά, στην εγκατάσταση στην Ελλάδα και στην πρόοδο των Ελλήνων που ήρθαν από τις χαμένες πατρίδες, ήταν το θέμα της εκδήλωσης που διοργάνωσε χθες το Παράρτημα Χαλκίδας του Λυκείου των Ελληνίδων.

Η υποψήφια με τη Νέα Δημοκρατία στην Εύβοια, κ. Σοφία Νικολάου παραβρέθηκε στη συζήτηση που έγινε στο πλαίσιο των 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922.

Το τμήμα προβλημάτων γυναίκας – παιδιού του Λυκείου των Ελληνίδων διοργάνωσε το όμορφο αυτό δείπνο, στο οποίο κεντρική ομιλήτρια ήταν η Θέμις Παπαδοπούλου, αντιπρόεδρος κι έφορος των Μουσείων της Εστίας Νέας Σμύρνης.

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τον καταλυτικό ρόλο της γυναίκας που ξεριζώθηκε από τον οδοστρωτήρα του πολέμου και της προσφυγιάς. Του μικρού κοριτσιού, της άπειρης κοπέλας, της νοικοκυράς, της γυναίκας, της μάνας, της γιαγιάς, που κουβάλησαν μαζί τους τα βάσανα αλλά και τις οικογένειες, τις παραδόσεις, τις μνήμες.

Και που εγκαταστάθηκαν στη Μητέρα Πατρίδα, κάτω από απίστευτα αντίξοες συνθήκες, αλλά επέζησαν και προόδευσαν.

Η εκδήλωση συνοδεύτηκε από νότες και φωνές της Σχολής Παραδοσιακής Μουσικής «Γέφυρες».

Η κ. Νικολάου συνομίλησε και συνεχάρη τους διοργανωτές για την πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση για μια τραγική περίοδο της ελληνικής ιστορίας που, όμως, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε.

Ακολουθείστε μας στο Google News Πηγή: eviaportal.gr