Ερώτηση έχει κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή από την Ελληνική Λύση σχετικά με το θέμα «Σε αδιέξοδο οι ρητινοσυλλέκτες της Εύβοιας μετά την κακοκαιρία “Μήδεια”».

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Κύριε Υπουργέ,

Τα φαινόμενα της έντονης κακοκαιρίας, που καταγράφηκαν το τελευταίο διάστημα στην περιοχή της Κεντρικής και Βόρειας Εύβοιας, δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα στις δασικές εκτάσεις της περιοχής. Η πτώση των δέντρων και των κλαδιών δημιούργησε πολλές δυσκολίες στην διαχείριση των πεύκων από τους αγρότες της Εύβοιας. Ειδικότερα, τα μεγαλύτερα προβλήματα εστιάζονται στις περιοχές Στροφυλιάς, στα Ελληνικά, στο Σπαθάρι, στην Αγία Άννα και στο Αγριοβότανο. Όπως είναι γνωστό, στην ευρύτερη περιοχή της Εύβοιας, καθώς και σε άλλα σημεία του νησιού, εκατοντάδες κάτοικοι ασχολούνται με την συλλογή της ρητίνης. Από τις παλαιότερες πυρκαγιές μέχρι και τις πρόσφατες καταστροφές, η δραστηριότητα του κλάδου των ρητινοσυλλεκτών φθίνει τραγικά, με απρόσμενες συνέπειες, τόσο για το μέλλον του επαγγέλματος, όσο και για τα εισοδήματα των ανθρώπων που ασχολούνται με την συλλογή της ρητίνης, τα οποία είναι, πλέον, τραγικά μειωμένα. Εν όψει και της νέας περιόδου διαχείρισης των δασικών και αγροτικών δρόμων, οι ως άνω ρητινοσυλλέκτες ζητούν τον καθαρισμό των μονοπατιών και των άλλων σημείων πρόσβασης στις δασικές εκτάσεις, που διαχειρίζονται, ως αγρότες της περιοχής.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε να μεριμνήσετε αναλόγως, ώστε, αφενός, να καταβληθεί άμεσα αποζημίωση, που να αντιστοιχεί στα απολεσθέντα έσοδα των ρητινοσυλλεκτών από το 100% των ανωτέρω κατεστραμμένων πεύκων για τουλάχιστον δύο χρόνια, και αφετέρου, για την αύξηση της τιμής της επιδότησης στην παραγόμενη ρητίνη, όπως αιτείται σχετικά το σωματείο των ρητινοσυλλεκτών της Εύβοιας;

Ο ερωτών Βουλευτής
ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Ακολουθείστε μας στο Google News Πηγή: eviaportal.gr