Ανήμερα την Καθαρά Δευτέρα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, ταξίδεψε στο Στρασβούργο προκειμένου να μιλήσει στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του ευρωκοινοβουλίου αλλά πρωτίστως να συμμετάσχει στις ζυμώσεις και στις συζητήσεις που διεξάγονταν στο παρασκήνιο για την συνδιαμόρφωση των ευρωπαϊκών μέτρων προκειμένου να μπει φρένο στις αυξημένες τιμές ενέργειας και να δημιουργηθεί πλέγμα προστασίας των ευάλωτων νοικοκυριών.

Ο κ. Ανδρουλάκης μεταξύ άλλων ζήτησε από τους ευρωπαίους σοσιαλιστές συνομιλητές του μεταξύ άλλων:

  • την επιβολή πλαφόν στην τιμή της ενέργειας για να περιοριστούν οι συνέπειες των αυξήσεων σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο που υφίστανται οι καταναλωτές
  • τη ρύθμιση της αγοράς του ηλεκτρικού ρεύματος ώστε να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις που υπάρχουν
  • στοχευμένα μέτρα ώστε ιδιαίτερα οι πιο ευάλωτοι να μπορούν να παράγουν μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν μέσα από την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στις στέγες καθώς και
  • φορολόγηση των υπερκερδών των παραγωγών ενέργειας.

Μια παλέτα μέτρων, που συνεπώς προωθεί ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής εδώ και εβδομάδες προκειμένου η δραματική επιβάρυνση των οικογενειακών προϋπολογισμών από το ράλι των τιμών της ενέργειας να χαλιναγωγηθεί. Εξάλλου ο πυρήνας της πρότασης Ανδρουλάκη βρίσκεται στην καρδιά των αποφάσεων που δρομολογεί κεντρικά η Ευρώπη.

Στον απόηχο μάλιστα της επιστολή του πρωθυπουργού προς την Κομισιόν, στελέχη του ΠΑΣΟΚ σημείωναν ότι ο κ. Μητσοτάκης πρόσδεσε εν μέσω ενεργειακής κρίσης την χώρα στο άρμα της εξάρτησης από το φυσικό αέριο. Συγκεκριμένα αύξησε στο 25% την χρήση φυσικού αερίου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπλέον επισήμαιναν την απροθυμία του και την εύκολη αποδόμηση των προτάσεων της αντιπολίτευσης για την στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών με την καραμέλα του «λεφτόδεντρου» και παρατηρούσαν ότι ένα 24ωρο πριν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου καλλιεργούσε προσδοκίες από το βήμα της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών για δήθεν εξαίρεση από τους δημοσιονομικούς κανόνες δαπανών ενέργειας.

Στο περιθώριο των εργασιών του ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο κ. Ανδρουλάκης είχε τετ-α-τετ με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιο επίτροπο κ. Φρανς Τίμερμανς.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σύμφωνα με πληροφορίες προσκάλεσε τον κ. Τίμερμανς στην Αθήνα τον Ιούνιο και όπως συμφώνησαν θα συμπαρουσιάσουν εκδήλωση για το Green Deal,δηλαδή την «πράσινη συμφωνία» που θα καθορίσει το ενεργειακό και οικονομικό μοντέλο της χώρας.

Ακολουθείστε μας στο Google News Πηγή: eviaportal.gr