Για την πορεία των εμβολιασμών στην Εύβοια αλλά και για τις γενικότερες επιστημονικές εξελίξεις σχετικά με την πανδημία μίλησε ο βουλευτής Ευβοίας της ΝΔ και Καθηγητής Ιατρικής Σπύρος Πνευματικός στην εκπομπή «Χωρίς Χρώμα» στο κανάλι αρτ και τον Γιώργο Βαθιώτη την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν βρισκόμαστε μπροστά σε τρίτο κύμα, ο κ. Πνευματικός σημείωσε ότι αυτό που παρατηρείται είναι μία αύξηση στον αριθμό κρουσμάτων και ορθά η κυβέρνηση, ακολουθώντας τις συστάσεις των ειδικών, λαμβάνει έγκαιρα μέτρα ώστε να προλάβει ένα νέο κύμα.

Όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας και τον αριθμό των θυμάτων, τόνισε ότι προφανώς κάθε ανθρώπινη ζωή μετράει και ο αριθμός των πάνω από 5.000 νεκρών στη χώρα μας είναι τρομακτικός αλλά, σε σύγκριση με πολύ πιο προηγμένες χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ελλάδα βρίσκεται σε χαμηλή θέση ως προς τον αριθμό των θυμάτων. «Προσπαθούμε να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή, τους πιο ευάλωτους συνανθρώπους μας και τις πιο ευάλωτες ηλικίες και πάμε ικανοποιητικά» είπε.

Για το θέμα των μεταλλάξεων, ο κ. Πνευματικός εξήγησε ότι είναι μια φυσιολογική εξέλιξη των κορωνοϊών, στην προσπάθεια να επιβιώσουν, και ότι οι επιστήμονες ελπίζουν ότι κάποια από αυτές τις μεταλλάξεις θα οδηγήσει τελικά σε χαμηλότερη νοσηρότητα και θα περιορίσει τη δράση του ιού. Απαιτούνται ακόμα έρευνες για να διαπιστωθεί αν τα διαθέσιμα στην αγορά εμβόλια είναι αποτελεσματικά έναντι των τριών μεταλλάξεων, με εξαίρεση ίσως τη βρετανική μετάλλαξη που φαίνεται να είναι αντιμετωπίσιμη.

Παρόλα αυτά, τόνισε ότι, αν εμβολιαστεί ο πληθυσμός, ανεξαρτήτως της επάρκειας των εμβολίων απέναντι στη μετάλλαξη, φαίνεται ότι προσφέρεται ένα ικανοποιητικό επίπεδο προστασίας ώστε, ακόμα και αν νοσήσει κάποιος, θα νοσήσει ηπιότερα.

Για να επιτευχθεί η ανοσία αγέλης, σημείωσε πως σίγουρα θα χρειαστεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να εμβολιαστεί το 55-60% του πληθυσμού, δηλαδή 6-7 εκ. άνθρωποι στη χώρα μας με τις 2 δόσεις. Όμως, ο ρυθμός εμβολιασμού εξαρτάται κυρίως από την προσφορά εμβολίων και τις συνομιλίες και διαπραγματεύσεις που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία, όπως είπε, έχει επιδείξει κάποιες καθυστερήσεις.

Όσον αφορά τις διαθέσιμες θεραπείες, ο κ. Πνευματικός αναφέρθηκε στις διάφορες μελέτες για φάρμακα με θετική δράση, όπως η κολχικίνη και τα μονοκλωνικά αντισώματα, που μπορούν να μειώσουν το χρόνο νοσηλείας και τον κίνδυνο βαριών επιπλοκών, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι αυτά δεν αποτελούν πανάκεια.

«Αυτή τη στιγμή, στη διεθνή βιβλιογραφία, δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο φάρμακο που να μπορεί να δοθεί αποτελεσματικά στον ασθενή και να θεραπεύσει τη νόσο. Η μόνη μας ‘θεραπεία’ είναι η πρόληψη, η κοινωνική απόσταση, η χρήση μάσκας, το πλύσιμο των χεριών και να τηρούμε τις συνθήκες υγιεινής» σημείωσε.

Σχετικά με την πορεία του εμβολιασμού στην Εύβοια, ο κ. Πνευματικός είπε πως έχουν δημιουργηθεί μέχρι στιγμής 5 εμβολιαστικά κέντρα, που έχουν εμβολιάσει πάνω από 5.000 άτομα, ενώ με την αύξηση της παροχής των εμβολίων, όπως έχει εξαγγελθεί, θα αυξηθούν ανάλογα και τα κέντρα. Συγκεκριμένα για τη Σκύρο, έχει ενταχθεί στη φάση 3 του Πλάνου Εμβολιασμού Νησιών, που αναμένεται να ξεκινήσει στις 10 Φεβρουαρίου, με την αρωγή των Ενόπλων Δυνάμεων και της Πολιτικής Προστασίας.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, αναγνώρισε πως οι περιορισμοί κυκλοφορίας έχουν κουράσει τον κόσμο, όμως το μόνο όπλο απέναντι στον κορωνοϊό είναι οι μαζικοί εμβολιασμοί και η τήρηση των κανόνων υγιεινής και απόστασης. «Όλοι θέλουμε να βγούμε, χρειάζεται όμως ακόμα λίγη υπομονή και κουράγιο, να μείνουμε ασφαλείς για να μην έχουμε άλλες απώλειες» σημείωσε.

Πηγή: eviaportal.gr