Τίτλος: Νέος Κώδικας Φόρου Προστιθέμενης Αξίας για τη Βελτίωση των Διατάξεων και της Εφαρμογής Του

Τίτλος: Νέος Κώδικας Φόρου Προστιθέμενης Αξίας για τη Βελτίωση των Διατάξεων και της Εφαρμογής Του


Κατατέθηκε το σχέδιο νόμου «Κώδικας Φόρου Προστιθέμενης Αξίας» από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Ο Κώδικας αυτός περιλαμβάνει την κωδικοποίηση των διατάξεων που αφορούν τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), καλύπτοντας πλήρως το περιεχόμενό του, όπως το πεδίο εφαρμογής, τις φορολογητέες πράξεις, τη γένεση φορολογικής υποχρέωσης, τη φορολογητέα αξία και τον υπολογισμό του φόρου, καθώς και τις απαλλαγές, εκπτώσεις και επιστροφές.

Στόχος του σχεδίου είναι η επικαιροποίηση και η βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου σχετικά με τον ΦΠΑ. Οι αρμόδιοι ελπίζουν ότι η εφαρμογή των διατάξεων θα διεξάγεται μέσα σε ένα ασφαλές νομοθετικό πλαίσιο, διευκολύνοντας έτσι τη δουλειά των εφαρμοστών και ερμηνευτών του νόμου, όπως είναι η Διοίκηση και τα Δικαστήρια, καθώς και των φορολογουμένων.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ο Κώδικας δεν επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές στις υπάρχουσες διατάξεις του ΦΠΑ, δεδομένου ότι πρόκειται για κωδικοποίηση και επικαιροποίηση. Επίσης, από τις προτεινόμενες διατάξεις δεν αναμένονται πρόσθετες δημοσιονομικές επιπτώσεις ούτε στον κρατικό προϋπολογισμό ούτε στους προϋπολογισμούς των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

Πηγή: newsbeast.gr