Συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2025 με αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

Συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2025 με αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης


Η συζήτηση σχετικά με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2025 στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων άρχισε με τις τοποθετήσεις των γενικών εισηγητών των κομμάτων. Στην επόμενη συνεδρίαση, οι ειδικοί αγορητές θα έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους, ενώ θα ακολουθήσει και η παρέμβαση βουλευτών που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη συζήτηση.

Ο γενικός εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Νότης Μηταράκης, παρουσίασε τις αρχές του προϋπολογισμού, τονίζοντας ότι προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 2,3% για την οικονομία, σε σύγκριση με 1,4% στην ευρωζώνη. Οι δημόσιες επενδύσεις θα είναι αυξημένες κατά 8,4%, φτάνοντας τα 14,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο Μηταράκης ανέφερε επίσης ότι το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να πέσει στο 9,7% και να υπάρξει αποκλιμάκωση του δείκτη τιμών καταναλωτή στο 2,1%. Το προσχέδιο περιλαμβάνει μέτρα ύψους 1,2 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στην ΔΕΘ.

Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του προϋπολογισμού, ο εισηγητής της ΝΔ επισήμανε ότι περιλαμβάνει 12 αυξήσεις αποδοχών και 12 μειώσεις φόρων, στερεώνοντας την οικονομία και ενισχύοντας τις εξαγωγές. Επιπλέον, αναφέρθηκε ότι το δημόσιο χρέος θα μειωθεί κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, αυξάνοντας την αξιοπιστία της χώρας.

Αναφορικά με την αντίθετη άποψη, ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρης Μαμουλάκης, υποστήριξε ότι το προσχέδιο επιβεβαιώνει την αναιμική ανάπτυξη και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. Επισημαίνοντας τα “χαράτσια” που επιβάλλονται στους ελεύθερους επαγγελματίες, αναφέρθηκε ότι το σχέδιο του Προϋπολογισμού οδηγεί τους φορολογούμενους σε νέα αφαίμαξη. Γνώρισε οτι, παρά τις υποτιθέμενες ελαφρύνσεις, οι φόροι παραμένουν υψηλοί και οι κοινωνικές παροχές μειώνονται.

Ο Μαμουλάκης κατήγγειλε ότι για πρώτη φορά προβλέπεται μείωση στους μισθούς της Κεντρικής Διοίκησης και απομείωση των κοινωνικών παροχών. Η κατάσταση της Υγείας δεν δείχνει βελτίωση, καθώς οι αυξήσεις στα κονδύλια παραμένουν ανύπαρκτες. Τέλος, σχολίασε ότι η εξυπηρέτηση του χρέους γίνεται μέσω ομολόγων με την έκδοση νέων δανείων.

Πηγή: newsbeast.gr