Σημαντική Επιτυχία στην Διασύνδεση POS με Ταμειακές Μηχανές στην Ελλάδα

Σημαντική Επιτυχία στην Διασύνδεση POS με Ταμειακές Μηχανές στην Ελλάδα


Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ανακοίνωσε ότι η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές επιτεύχθηκε 2,5 μήνες νωρίτερα από την προβλεπόμενη προθεσμία. Στο Athens Innovation Forum 2024, ανέφερε ότι από την αρχή της χρονιάς μέχρι χθες, πάνω από 407.000 επιχειρήσεις έχουν συνδεθεί, ξεπερνώντας τον αρχικό στόχο των 402.000 για το τέλος του έτους. Ο υπουργός τόνισε ότι πολλοί ήταν σκεπτικιστές σχετικά με την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος στην Ελλάδα, ωστόσο η προσπάθεια έφερε αποτελέσματα μέσω συνεργασίας με την αγορά.

Επιπλέον, ο κύριος Χατζηδάκης επισήμανε ότι οι επιχειρήσεις που δεν έχουν συμμορφωθεί θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις, με προτεραιότητα στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, καθώς δεν είναι αποδεκτό να υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ των συνεπών και των παραβατών.

Η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές είναι μέρος των 5 πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Άλλες πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν την επέκταση της χρήσης POS σε 35 επιπλέον κλάδους, τη σταδιακή απαγόρευση μετρητών σε αγοραπωλησίες ακινήτων, την υποχρέωση ηλεκτρονικών τιμολογίων από το 2025 και την προώθηση άμεσων πληρωμών μέσω του IRIS. Σύμφωνα με τον υπουργό, 3,3 εκατομμύρια ΙΒΑΝ είναι ήδη συνδεδεμένα με το IRIS, το οποίο αποτελεί μεγάλη πρόοδο.

Στον τομέα του χρηματοπιστωτικού τομέα, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε τρεις κύριους άξονες παρέμβασης: τον περιορισμό των κόκκινων δανείων, τη διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και την ενίσχυση της ρευστότητας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ανέφερε ότι ο στόχος για τα κόκκινα δάνεια είναι να μειωθούν από το 7,5% στο 3-3,5% στο εγγύς μέλλον.

Αναγκαιότητα στοχευμένων δράσεων εστιάζει η κυβέρνηση στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, διαβεβαιώνοντας ότι οι δράσεις θα συνεχιστούν με αποφασιστικότητα για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας. “Η οικονομία χρειάζεται μια σειρά δομικών μεταρρυθμίσεων και κοινωνικών παρεμβάσεων που συνδέονται με τη φοροδιαφυγή”, κατέληξε ο υπουργός στην ομιλία του.

Πηγή: newsbeast.gr