Ψηφιακή εκπαίδευση για ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης

Ψηφιακή εκπαίδευση για ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης


Στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, εγκρίνεται το πρόγραμμα «Ψηφιακή εκπαίδευση και ενδυνάμωση των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρία», που συνοδεύεται από δημόσια δαπάνη ύψους 6.804.866 ευρώ, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση.

Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στην εξοικείωση και εκπαίδευση των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρία με τις νέες τεχνολογίες. Οι συμμετέχοντες θα εκπαιδευτούν να χρησιμοποιούν ψηφιακά μέσα και εφαρμογές για επικοινωνία, ηλεκτρονικές πληρωμές, και να αξιοποιούν τις δυνατότητες του gov.gr και των κοινωνικών δικτύων.

Για τη στήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας, θα δημιουργηθεί ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό περιεχόμενο, το οποίο θα περιλαμβάνει πολυμέσα και διαδραστικές εφαρμογές. Αυτό το υλικό θα είναι αναρτημένο στην Εθνική Ακαδημία Ψηφιακών Ικανοτήτων και θα παραμείνει διαθέσιμο και μετά την ολοκλήρωση της δράσης, προσφέροντας διαρκή υποστήριξη στους συμμετέχοντες. Επιπλέον, θα αναπτυχθεί ασύγχρονο εκπαιδευτικό υλικό για την κατάρτιση εκπαιδευτών και διοικητικών στελεχών.

Η δράση αυτή θα εφαρμοστεί σε 120 Κόμβους Ψηφιακής Ενδυνάμωσης Ηλικιωμένων σε κατάλληλες δομές των δήμων, όπως Λέσχες Φιλίας και ΚΑΠΗ. Αντίστοιχα, η εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρίες θα γίνει σε 80 Κόμβους Ψηφιακής Ενδυνάμωσης στα Κέντρα διημέρευσης και ημερήσιας φροντίδας, καθώς και σε παραρτήματα του Ινστιτούτου Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ.

Το έργο εντάσσεται στον πυλώνα «Απασχόληση, Δεξιότητες, Κοινωνική Συνοχή» του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0». Υπεύθυνο φορέα χρηματοδότησης είναι το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, με το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας Α.Ε. να αναλαμβάνει την υλοποίηση, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και Χρόνιες Παθήσεις.

Πηγή: newsbeast.gr