Οφέλη και Προοπτικές από τη Νέα Σύμβαση Παραχώρησης της Αττικής Οδού

Οφέλη και Προοπτικές από τη Νέα Σύμβαση Παραχώρησης της Αττικής Οδού


Στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσίασε τα οφέλη της νέας Σύμβασης Παραχώρησης της Αττικής Οδού. Όπως τόνισε, η σύμβαση αυτή φέρνει θετικές εξελίξεις για τους κατοίκους της Αττικής, το Δημόσιο και την εθνική οικονομία.

Ο Υπουργός εξήγησε ότι η Σύμβαση εξασφαλίζει έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο ύψους 3,27 δισ. ευρώ, ποσό που αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία του ΤΑΙΠΕΔ. Αυτά τα έσοδα θα συμβάλουν στη μείωση του δημοσίου χρέους κατά 1,5% του ΑΕΠ. Επιπλέον, το αντίτιμο των διοδίων θα μειωθεί από 2,80 ευρώ σε 2,50 ευρώ και θα υπάρχει μόνιμη απαλλαγή από τα διόδια για επιβατικά οχήματα που ανήκουν σε άτομα με αναπηρία.

Ο Υπουργός ανέφερε επίσης ότι το Υπουργείο διασφάλισε τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στον αυτοκινητόδρομο, διασφαλίζοντας ότι καμία θέση δεν θα χαθεί. Αναφερόμενος στους όρους της νέας Σύμβασης, σημείωσε ότι περιλαμβάνει επενδύσεις 380 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του έργου.

Η υπογραφή της Σύμβασης υλοποιεί τη συνεργασία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με τρόπο που εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. Ο νέος παραχωρησιούχος διαθέτει την εμπειρία και την τεχνογνωσία που απαιτείται για τη διαχείριση κρίσιμων υποδομών, όπως η Αττική Οδός, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη μετακίνηση εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αυτή η διαδικασία αλλαγής παραχωρησιούχου γίνεται σε λειτουργούντα αυτοκινητόδρομο, γεγονός που απαιτεί συνεργασία μεταξύ του υφιστάμενου και του νέου παραχωρησιούχου. Με την ψήφο του σχεδίου νόμου, επιδιώκεται η αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας και η βελτιστοποίηση των συγκοινωνιακών παροχών, ελαχιστοποιώντας τα όποια κόστη για τους χρήστες.

Στοχεύουμε στη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας και ανάπτυξης των υποδομών, με σεβασμό στις ανάγκες των πολιτών. Με τη νέα Σύμβαση και τις ρυθμίσεις που τη συνοδεύουν, υπηρετούμε την ανάπτυξη της χώρας και την ευημερία των πολιτών.

Πηγή: newsbeast.gr