Ο Υπουργός Επικρατείας Σκέρτσος Παρουσιάζει τις Οικονομικές Μεταρρυθμίσεις της Κυβέρνησης

Ο Υπουργός Επικρατείας Σκέρτσος Παρουσιάζει τις Οικονομικές Μεταρρυθμίσεις της Κυβέρνησης


Ο Άκης Σκέρτσος, υπουργός Επικρατείας, αναλύει τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης σχετικά με την οικονομία κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης συνέντευξης στην ΕΡΤ. Σχολιάζοντας τα στοιχεία της Eurostat, επισήμανε ότι το μέσο διαθέσιμο εισόδημα στην Ελλάδα είναι σήμερα χαμηλότερο κατά 28,3% σε σύγκριση με το 2010, ενώ στην ΕΕ έχει αυξηθεί κατά 28,6%. Διευκρίνισε ότι η σύγκριση με το 2010 είναι ακατάλληλη, καθώς αναφέρεται σε μια χρονιά ορόσημο της χρεοκοπίας. Αντίθετα, η σύγκριση θα έπρεπε να γίνει με τα χρόνια 2015 και 2019.

Επιπλέον, ανέφερε ότι κατά την περίοδο 2015-2019 η υπόλοιπη Ευρώπη ανέπτυσσε την οικονομία της με διπλάσιους ρυθμούς από την Ελλάδα και ότι τώρα η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται γρηγορότερα από την ευρωπαϊκή, με στοχευμένες προσπάθειες να μειωθεί η απόσταση από την υπόλοιπη Ευρώπη. Εξήγησε ότι η ανάπτυξη δεν προέρχεται μόνο από τον τουρισμό, αλλά και από τη βιομηχανία και τη μεταποίηση, οι οποίες έχουν αυξήσει το μερίδιό τους στο ΑΕΠ.

Όσον αφορά τις εξαγωγές, τόνισε ότι σχεδόν το 50% του ΑΕΠ προέρχεται από εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών, ενώ το εμπορικό έλλειμμα, αν και διαχρονικό πρόβλημα, μειώνεται σταδιακά. Για το μέλλον, οι εξαγωγές προβλέπεται να αυξάνονται ταχύτερα από τις εισαγωγές, σύμφωνα με τα στοιχεία του προσχεδίου του προϋπολογισμού.

Σχετικά με τις δημοσκοπήσεις, υπογράμμισε τη σημασία της κατανόησης των επιθυμιών των πολιτών, οι οποίοι, μετά από χρόνια δυσκολιών, δικαίως απαιτούν από κυβέρνηση και κόμματα αποτελεσματικότητα και δίκαιες λύσεις. Αναφέρθηκε επίσης στο ποσοστό του 41% που έλαβε η κυβέρνηση το 2023 και την δέσμευση της να συνεχίσει να υλοποιεί το πρόγραμμα της.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο υπουργός ανέφερε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις που έχουν υλοποιηθεί, όπως η επιστολική ψήφος, η δημιουργία μη κρατικών πανεπιστημίων και η μεταρρύθμιση του Δικαστικού χάρτη. Ανέφερε επίσης πως το δημόσιο χρέος μειώνεται και στόχος είναι μέχρι το 2027 να φτάσει το 130-133% του ΑΕΠ.

Τέλος, υπογράμμισε τη σημασία της ψηφιοποίησης του ελληνικού Δημοσίου, με στόχο την πλήρη ψηφιακή μετάβαση για την διευκόλυνση της ζωής των πολιτών και την πρόσβαση σε υψηλές ταχύτητες διαδικτύου στο σπίτι και στον χώρο εργασίας.

Πηγή: newsbeast.gr