Κατηγορηματική Άρνηση στην Πρόσβαση των Τραπεζών στο Κτηματολόγιο σύμφωνα με τον Υφυπουργό

Κατηγορηματική Άρνηση στην Πρόσβαση των Τραπεζών στο Κτηματολόγιο σύμφωνα με τον Υφυπουργό


Οι συστημικές τράπεζες και τα funds που ασχολούνται με τη διαχείριση απαιτήσεων, γνωστά ως servicers, απηύθυναν επιστολή στον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνο Κυρανάκη, ζητώντας άμεση πρόσβαση στη βάση δεδομένων του Κτηματολογίου για να τις αξιοποιήσουν. Μέχρι στιγμής, αυτή η δυνατότητα παρέχεται μόνο στους δικηγόρους που εκπροσωπούν πολίτες ή νομικά πρόσωπα.

Η κυβέρνηση απάντησε με επιστολή του κ. Κυρανάκη, η οποία είναι κατηγορηματικά αρνητική. Η απάντηση επικαλείται την αρχή της «ισότητας των όπλων», που θα παραβιάζονταν σε βάρος των πολιτών, αλλά και τη σημασία της επαγγελματικής δεοντολογίας των δικηγόρων.

Συγκεκριμένα, η επιστολή αναφέρει: «Στην υπ’ αριθμ. 11206 ΕΞ 2021 ΚΥΑ, η οποία τροποποιήθηκε από την υπ’ αριθμ. 54829 ΕΞ 2023, κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που έχει καταχωριστεί ως δικαιούχος εγγραπτέου δικαιώματος έχει δικαίωμα πρόσβασης στις κτηματολογικές εγγραφές που το αφορούν. Στο άρθρο 2 της ίδιας απόφασης ορίζονται τα πρόσωπα με δικαίωμα πρόσβασης στα κτηματολογικά στοιχεία, περιλαμβάνοντας δικηγόρους, αλλά μόνο για επαγγελματικούς σκοπούς. Άλλες επαγγελματικές ομάδες, όπως δικαστικοί επιμελητές και συμβολαιογράφοι, έχουν περιορισμένη πρόσβαση.

Ο νόμος προβλέπει ότι η πρόσβαση στα δεδομένα του Κτηματολογίου πρέπει να διαχειρίζεται προσεκτικά, λαμβάνοντας υπόψη την ευαισθησία των δεδομένων και τη σημασία του ρόλου κάθε δημόσιου λειτουργήματος που έχει πρόσβαση. Γι’ αυτό, δεν είναι σκόπιμο να παρέχεται άμεση πρόσβαση σε τράπεζες και servicers, καθώς δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Η πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα είναι εφικτή μόνο εφόσον υπάρχει πραγματικό έννομο συμφέρον μέσω δικηγόρων και όχι απευθείας σε πιστωτικά ιδρύματα.

Η διατήρηση αυτής της διαδικασίας κρίνεται αναγκαία για την προστασία των δεδομένων και δικαιωμάτων των πολιτών, διασφαλίζοντας την αρχή της ισότητας των όπλων σε περιπτώσεις αντιδικιών. Επομένως, το ισχύον νομικό πλαίσιο είναι επαρκές και δεν δικαιολογείται η χορήγηση πρόσβασης στην εν λόγω βάση δεδομένων.»

Πηγή: newsbeast.gr