Η Κίνητρα Ψηφοφορίας και Η Αντίκτυπη Πολιτική Στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Κίνητρα Ψηφοφορίας και Η Αντίκτυπη Πολιτική Στην Ευρωπαϊκή Ένωση


Η έρευνα που δημοσιεύθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποκαλύπτει ότι η αύξηση τιμών και του κόστους ζωής (70%) καθώς και η οικονομική κατάσταση (69%) ήταν οι κυριότεροι λόγοι που επηρέασαν την ψήφο των Ελλήνων πολιτών στις ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου. Παράλληλα, την κοινωνική προστασία, την πρόνοια και την πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη αναγνώρισε το 40% των ψηφοφόρων στην Ελλάδα ως κίνητρο για τη συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία. Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 37% ανέφερε τη διεθνή κατάσταση ως παράγοντα που τους ώθησε να ψηφίσουν.

Αξιοσημείωτο είναι ότι μεταξύ των ερωτηθέντων που δεν συμμετείχαν στις εκλογές, το 46% δήλωσε ότι το κόστος ζωής θα μπορούσε να τους παρακινήσει να ψηφίσουν, με το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα να φτάνει το 65%. Η οικονομική κατάσταση αναφέρθηκε από το 36% στην ΕΕ και το 58% στην Ελλάδα ως παράγοντας που θα μπορούσε να τους παρακινήσει, ενώ η κοινωνική προστασία παρέμεινε στο 40%.

Στο επίπεδο της ΕΕ, οι πολίτες εμφανίζονται αισιόδοξοι σχετικά με το μέλλον της. Το 65% των πολιτών δηλώνει ότι έχει θετική εντύπωση για την ΕΕ, με 48% να εκφράζει θετικά σχόλια και μόλις 16% να έχει αρνητική αντίληψη. Οκτώ στους δέκα Ευρωπαίους πιστεύουν ότι οι χώρες τους ωφελούνται από την ένταξή τους στην ΕΕ, ποσοστό που έχει παραμείνει σταθερό.

Η εμπιστοσύνη προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι επίσης αξιοσημείωτη, με το 42% των πολιτών να έχει θετική εικόνα για αυτό, σημειώνοντας το υψηλότερο ποσοστό στην ιστορία αυτής της μέτρησης. Στην Ελλάδα, το 34% δείχνει ανάλογη εμπιστοσύνη.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το 50% των Ελλήνων ψηφοφόρων δήλωσε ότι ψηφίζει πάντα, ενώ το 46% θεωρεί τη συμμετοχή τους ως καθήκον. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι πολίτες του δήλωσαν ότι οι προτάσεις των κομμάτων που σχετίζονται με ευρωπαϊκά ζητήματα επηρεάζουν την ψήφο τους σε ποσοστό 47%, με αντίστοιχα ποσοστά στην Ελλάδα να φτάνουν το 52%.

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, χαιρέτισε την υψηλή προσέλευση των ψηφοφόρων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να ακούγεται η φωνή των πολιτών και τονίζοντας την προτεραιότητα που θα δοθεί στα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες. Πηγή: newsbeast.gr