Επιδόματα θέρμανσης και τιμολόγια ρεύματος οι τελευταίες εξελίξεις από τον υπουργό Ενέργειας

Επιδόματα θέρμανσης και τιμολόγια ρεύματος οι τελευταίες εξελίξεις από τον υπουργό Ενέργειας


Στο επίδομα θέρμανσης αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, σημειώνοντας ότι το τελικό ποσό θα εξαρτηθεί από τις καιρικές συνθήκες του χειμώνα. Διαβεβαίωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί η σχετική ΚΥΑ, η οποία θα περιλαμβάνει επιδοτήσεις για όλες τις μορφές θέρμανσης: πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα. Θα υπάρξει μεγαλύτερη επιδότηση για τις οικογένειες που χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα.

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι δικαιούχοι θα υποβάλουν αίτηση μέσω μιας πλατφόρμας και το ποσό της επιδότησης θα κυμαίνεται από 100 έως 1.000 ευρώ. Θα ισχύσουν τα ίδια εισοδηματικά και άλλα κριτήρια με πέρυσι για τον προσδιορισμό των δικαιούχων, ενώ εξήγησε ότι το επίδομα θέρμανσης έχει μεγαλύτερα εισοδηματικά κριτήρια σε σχέση με άλλα επιδόματα. «Η προσαρμογή των κριτηρίων έγκειται στο υπουργείο Οικονομικών», διευκρίνισε.

Ο Σκυλακάκης τόνισε ότι το ποσό του επιδόματος θα υπολογιστεί ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και διευκρίνισε ότι θα υπάρξει διαφορά 25% μεταξύ της επιδότησης του ηλεκτρικού και του πετρελαίου. Η καταβολή θα γίνει σε δύο δόσεις, με την πρώτη τον Δεκέμβριο να αντιστοιχεί περίπου στο 60% του συνολικού ποσού.

Αναφορικά με τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ο υπουργός επεσήμανε τη σημασία του νυχτερινού τιμολογίου και την ανάγκη να επωφελούνται όλοι οι καταναλωτές. «Για να πετύχουμε φθηνές τιμές ρεύματος πρέπει να μετατοπίσουμε τη ζήτηση σε ώρες με λιγότερη κατανάλωση», σημείωσε, προσθέτοντας ότι χρονικά περιθώρια είναι διαθέσιμα για συγκεκριμένες ομάδες όπως οι άνθρωποι με αναπηρία και οι οικογένειες με μικρά παιδιά.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τα χρώματα των τιμολογίων, ο υπουργός εξήγησε τη σημαντικότητα των έξυπνων μετρητών και το πώς αυτοί επιδρούν στην κατανάλωση. Επισήμανε επίσης ότι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι περίπλοκη και χρειάζεται χρόνος για να την κατανοήσει κανείς.

Πηγή: newsbeast.gr