Έντονη Πολιτική Δραστηριότητα και Εσωκομματικές Αναταράξεις στην Ελλάδα

Έντονη Πολιτική Δραστηριότητα και Εσωκομματικές Αναταράξεις στην Ελλάδα


Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο με έντονη πολιτική δραστηριότητα. Σήμερα συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, σε μία ίσως από τις πιο κρίσιμες συνεδριάσεις των τελευταίων μηνών. Αύριο, θα ακολουθήσει ο δεύτερος γύρος των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ.

Η συνεδρίαση αναμένεται να διεξαχθεί σε κλίμα έντονης πόλωσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να εισέρχεται σε μία φάση ξεκαθαρίσματος ενόψει του έκτακτου συνεδρίου και της εκλογής ηγεσίας. Η αλλαγή της ώρας της συνεδρίασης από 11:00 σε 12:30 και τελικά πιθανόν 13:30, υποδηλώνει τις διακυμάνσεις και την πίεση που επικρατεί.

Η απαρτία θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην συνεδρίαση, καθώς είναι αναγκαία για να ληφθούν αποφάσεις. Οι άγνωστοι λόγοι που κρατούν τους οπαδούς του Παύλου Πολάκη, οι οποίοι θα είναι σε περιοδεία στην Κρήτη, ίσως δημιουργήσουν πρόβλημα στην απαρτία.

Στον αντίποδα, ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε μια εντυπωσιακή κίνηση χθες, αποσύροντας το εξώδικο που του είχε κοστίσει την υποστήριξη. Εντούτοις, οι «87» φαίνεται να είναι προετοιμασμένοι να προχωρήσουν σε αποκλεισμό του. Η συμμαχία του Κασσελάκη περιλαμβάνει αρκετούς βουλευτές, αλλά και πρώην βουλευτές που τον υποστηρίζουν.

Αντίθετα, οι «αντικασσελίστες» φαίνεται να έχουν άμεσες επαφές με τον Αλέξη Τσίπρα και να αμφισβητούν την ηγεσία του Κασσελάκη, περιλαμβάνοντας πρόσωπα με σημαντική επιρροή στον ΣΥΡΙΖΑ. Ανάμεσα τους ξεχωρίζουν ο Θύμιος Γεωργόπουλος και οι πρώην βουλευτές Γιώργος Βασιλειάδης και Κώστας Ζαχαριάδης.

Ο Νίκος Παππάς, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, είναι επίσης σε «αναμονή», με τονρισμένο κλίμα να υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να στραφεί προς την πλευρά των «87». Υπάρχει μάλιστα και εσωτερική πίεση για να εκφραστεί, καθώς η αποχή από την σημερινή ΚΕ θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά τις εξελίξεις.

Τα σενάρια αποκλεισμού του Κασσελάκη φαίνεται να είναι στο προσκήνιο για τη σημερινή συνεδρίαση. Αν και δεν υπάρχει επίσημο εξώδικο, οι ανησυχίες επικεντρώνονται στις πρόσφατες δηλώσεις και ενέργειες του. Έως τώρα η πρόταση για διακοπή της διαδικασίας έχει ασκήσει πίεση στους συμμετέχοντες να επαναδιαπραγματευτούν τη στάση τους.

Στο ΠΑΣΟΚ, οι προετοιμασίες για τον δεύτερο γύρο των εκλογών είναι επίσης έντονες, με στόχο τις «ορφανές ψήφους» από τους υποψήφιους που δεν προχώρησαν. Η προσέλευση των ψηφοφόρων παραμένει αβέβαιη, με ιστορικά στοιχεία να δείχνουν ότι η συμμετοχή σε δεύτερους γύρους είναι μειωμένη.

Πηγή: newsbeast.gr