Ενίσχυση Ανταγωνιστικότητας και Προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση

Ενίσχυση Ανταγωνιστικότητας και Προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση


Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ανέφερε από το Λουξεμβούργο ότι οι εκθέσεις Λέττα και Ντράγκι λειτουργούν ως «ξυπνητήρι» για την ΕΕ. Συμμετείχε στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του ECOFIN, υπογραμμίζοντας ότι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι μια κύρια πρόκληση. Όπως είπε, έχουμε εντοπίσει την αιτία των προβλημάτων και συμφωνούμε σχετικά με τις απαιτούμενες ενέργειες. Ωστόσο, τόνισε την ανάγκη μετάβασης από τις διαπιστώσεις στις πράξεις.

Στη διάρκεια του Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών συζήτησαν τη σημασία της συμμετοχής τους στη συζήτηση σχετικά με την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ. Ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε τρία σημεία: ότι πρέπει να συμμετέχουν όλοι οι υπουργοί, ότι απαιτούνται τα κατάλληλα θεσμικά και χρηματοδοτικά εργαλεία, και ότι πρέπει να υπάρχει αίσθηση επείγοντος τόσο στις τοποθετήσεις όσο και στις ενέργειες. Υπογράμμισε ότι η κοινή δήλωση των υπουργών δεν σηματοδοτεί το τέλος της διαδικασίας, αλλά μάλλον την αρχή μιας εκτενέστερης προσπάθειας.

Στο Eurogroup έγινε επίσης παρουσίαση των σχεδιασμών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για την ενοποίηση των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών, από την πρόεδρό της, Νάντια Καλβίνιο. Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε τον κρίσιμο ρόλο της ΕΤΕπ στη στήριξη της καινοτομίας και των στρατηγικών τομέων όπως η πράσινη μετάβαση, η στεγαστική πολιτική και η άμυνα, υπογραμμίζοντας τις μεγάλες επενδυτικές ανάγκες και την ικανότητα της ΕΤΕπ να προσελκύσει νέους επενδυτές.

Στη συνεδρίαση του ECOFIN, το βασικό θέμα ήταν η χρηματοδοτική στήριξη της Ουκρανίας, με επίκεντρο τις διαδικασίες που σχετίζονται με την απόφαση των G7 για χορήγηση δανείου μέσω μόχλευσης των εκτάκτων κερδών από δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας. Ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε την υποστήριξη της Ελλάδας προς αυτή την οικονομική βοήθεια, τόσο για αρχές πολιτικής όσο και λόγω των επιπτώσεων στην ευρωπαϊκή οικονομία, όπως η αύξηση των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος. Οι υπουργοί ενημερώθηκαν επίσης για την πορεία του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, εγκρίνοντας τα αναθεωρημένα σχέδια της Πορτογαλίας και της Λιθουανίας. Η Ελλάδα έχει φτάσει κοντά στο 50% της απορρόφησης από το Ταμείο, με 17,2 δισ. ευρώ να έχουν εισρεύσει από το 2021 μέχρι τώρα.

Πηγή: newsbeast.gr