Ελληνική Οικονομία Ανθεκτική Παρά τις Διεθνείς Προκλήσεις

Ελληνική Οικονομία Ανθεκτική Παρά τις Διεθνείς Προκλήσεις


Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, σε πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), δήλωσε ότι η ελληνική οικονομία αναμένεται να συνεχίσει να υπεραποδίδει, παρά τις προκλήσεις του διεθνούς περιβάλλοντος. Σύμφωνα με τον υπουργό, το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2025 προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,3%, σε σύγκριση με 1,4% που εκτιμάται για την Ευρωζώνη. Επίσης, το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό-Διαρθρωτικό Πρόγραμμα 2025-2028 προβλέπει μείωση του δημόσιου χρέους στο 133,4% του ΑΕΠ μέχρι το 2028.

Η επίτευξη αυτών των στόχων θα προέλθει από μια οικονομική πολιτική που θα στηρίζεται σε δημοσιονομική σοβαρότητα, βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος μέσω μειώσεων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και στρατηγικές που θα ενισχύσουν τις επενδύσεις. Θα πρέπει να υπάρξει μια βελτιωμένη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας, μέσω αποκρατικοποιήσεων και δράσεων που σχετίζονται με την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, τόνισε την καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2024 και τις αλλά θετικές προοπτικές για το 2025. Ανέφερε ότι ο επιχειρηματικός κόσμος έχει αναγνωρίσει τις θετικές αλλαγές στην οικονομική πολιτική, κάτι που έχει μεταφραστεί σε νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και αυξημένα φορολογικά έσοδα.

Η κ. Εφραίμογλου πρότεινε τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης των επιχειρήσεων, εν μέσω διακυμάνσεων του ενεργειακού κόστους. Παράλληλα, επεσήμανε τη σημασία μίας υπεύθυνης και φιλικής προς την ανάπτυξη δημοσιονομικής πολιτικής, που να επικεντρώνεται στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Η πρόεδρος του ΕΒΕΑ υπογράμμισε την ανάγκη ταχεία απορρόφησης πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, δίνoντας προτεραιότητα σε τομείς υψηλής παραγωγικότητας, καθώς και την ενίσχυση της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε χρηματοδοτήσεις. Τέλος, τόνισε την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και τη σημασία της συνεχούς προσπάθειας και επιμονής, προκειμένου να ξεπεραστούν οι προκλήσεις του διεθνούς περιβάλλοντος.

Πηγή: newsbeast.gr