Διεύρυνση Περιοχών Εγκατάστασης Σταθμών Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Ελλάδα

Διεύρυνση Περιοχών Εγκατάστασης Σταθμών Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Ελλάδα


Διευρύνονται οι περιοχές όπου θα είναι εφικτή η εγκατάσταση σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέσω Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ). Σύμφωνα με αυτήν, οι κάτοχοι των σταθμών θα πρέπει να συμμετάσχουν στην ανταγωνιστική διαδικασία που θα διοργανώσει η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) για να λάβουν επενδυτική και λειτουργική ενίσχυση. Την ΚΥΑ υπογράφουν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, η υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου και ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Παπαθανάσης.

Η νέα απόφαση περιλαμβάνει την περίοδο συμμετοχής και των σταθμών αποθήκευσης που αναπτύσσονται σε περιοχές του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, όπως οι περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και οι Δήμοι Μεγαλόπολης, Τρίπολης, Γορτυνίας και Οιχαλίας. Έτσι, πέρα από τον Δήμο Μεγαλόπολης και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής και σε άλλες περιοχές.

Από την ΚΥΑ αναμένονται δύο κύρια οφέλη: Στις περιοχές της Πελοποννήσου, όπου το δίκτυο έχει χαρακτηριστεί κορεσμένο, και στη Δυτική Μακεδονία, όπου λειτουργούν πάνω από 4.000 MW σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), θα επιτραπεί η εγκατάσταση σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό θα συμβάλει στην άρση του κορεσμού και στην πιο αποδοτική λειτουργία των σταθμών ΑΠΕ.

Η διαδικασία της ΚΥΑ αναμένεται να ενισχύσει τη συμμετοχή περισσότερων σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας στην επερχόμενη ανταγωνιστική διαδικασία.

Πηγή: newsbeast.gr