Διαρθρωτικές αλλαγές και προοπτικές για την ελληνική οικονομία έως το 2028

Διαρθρωτικές αλλαγές και προοπτικές για την ελληνική οικονομία έως το 2028


Δηλώνει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, σε αποκλειστική συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι σε συνεργασία με την Κομισιόν, η κυβέρνηση σχεδιάζει να επενδύσει επιπλέον 4 δισ. ευρώ κατά την επόμενη τετραετία, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό σε 13,8 δισ. ευρώ. Η πλειονότητα αυτής της αύξησης θα κατευθυνθεί σε κομμάτια του δημόσιου τομέα, όπως η Υγεία, η Παιδεία, οι συντάξεις, αλλά και οι αμυντικές δαπάνες.

Ο κ. Χατζηδάκης επίσης επισημαίνει ότι αν υπάρξει σημαντική πρόοδος στη μείωση της φοροδιαφυγής, υπάρχει η δυνατότητα να υπάρξουν νέες μειώσεις φόρων χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα με τα ελλείμματα. Όσον αφορά την ακρίβεια, σημειώνει ότι η αγορά δείχνει τάσεις αποκλιμάκωσης, εφόσον δεν σημειωθούν αναταράξεις.

Περιγράφοντας το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Διαρθρωτικό Πρόγραμμα 2025-2028, αναφέρει ότι θα επιτευχθεί σημαντική μείωση του δημόσιου χρέους, το οποίο θα μειωθεί από 207% του ΑΕΠ το 2020 στο 133,4% το 2028. Αναμένει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί, η ανεργία θα μειωθεί στα προ κρίσης επίπεδα και οι μισθοί θα σημειώσουν σημαντική άνοδο.

Ο υπουργός απαντά στην κριτική της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν διδαχθεί από την οικονομική κρίση και αναφέρεται στην ανάγκη για δημοσιονομική σοβαρότητα, σε αντίθεση με υποσχέσεις που δεν μπορούν να τηρηθούν. Αξιολογεί ότι οι δημοσκοπήσεις αντανακλούν προβλήματα, ιδιαίτερα στην ακρίβεια, αλλά αναγνωρίζει και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, όπως για παράδειγμα τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα περιλαμβάνει διαφορετικές στρατηγικές για την αύξηση των εσόδων και τη διαχείριση των κρατικών δαπανών, προσδιορίζοντας τις προτεραιότητες για την κοινωνική πολιτική, τις δημόσιες υποδομές και άλλες στοχευμένες δράσεις, των οποίων η επιτυχία είναι κρίσιμη για την αντιμετώπιση της οικονομικής αβεβαιότητας κατά την πενταετία.

Η συζήτηση για την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας συνεχίζεται, με τη δήλωση του υπουργού ότι οι πολιτικές θα παραμείνουν σταθερές και υπεύθυνες. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης μένει εστιασμένος στην ανάπτυξη και την σταδιακή βελτίωση των εισοδημάτων, παρά τις περιφερειακές κρίσεις και τις ενδεχόμενες προκλήσεις από τη διεθνή αγορά.

Πηγή: newsbeast.gr