Διαμάχη για τον Προϋπολογισμό του 2025: Ανάπτυξη ή Φτωχοποίηση των Πολιτών;

Διαμάχη για τον Προϋπολογισμό του 2025: Ανάπτυξη ή Φτωχοποίηση των Πολιτών;


Ολοκληρώθηκε η δεύτερη μέρα συζήτησης του προσχεδίου του Προϋπολογισμού για το 2025 στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, όπου οι ειδικοί εισηγητές των κομμάτων παρουσίασαν τις απόψεις τους. Η ειδική εισηγήτρια της ΝΔ, Ασημίνα Σκόνδρα, χαρακτήρισε την κριτική της Αντιπολίτευσης ως «ισοπεδωτική και μηδενιστική».

«Την ώρα που υπάρχει μια ρευστή και δυσμενή διεθνής συγκυρία, η Ελλάδα καταδεικνύει απίστευτη προσαρμοστικότητα και ανταγωνιστικότητα, χάρη στην ισχυρή ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη», δήλωσε η κ. Σκόνδρα. Πρόσθεσε ότι το 2025 προοιωνίζεται πιο δυναμικό και δημοσιονομικά σταθερό, με διάθεση για ανάπτυξη και στήριξη της κοινωνίας. Ανέφερε επίσης βασικούς οικονομικούς δείκτες, όπως τον ρυθμό ανάπτυξης που αναμένεται να φτάσει το 2,3%, τη μείωση του χρέους στο 149,1% του ΑΕΠ και την αύξηση των επενδύσεων.

Ο ειδικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Γαβρήλος, αντέτεινε ότι το σχέδιο του Προϋπολογισμού δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας και ότι η μεσαία τάξη βιώνει πτώση. Υποστήριξε επίσης ότι οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν 2,5 δισ. ευρώ περισσότερους φόρους, εν μέσω ισχνής αναπτυξιακής πολιτικής. «Η Κυβέρνηση κάνει λόγο για ανάπτυξη, αλλά η πραγματικότητα δείχνει ότι η μεγέθυνση της οικονομίας δεν αφορά τους πολλούς», είπε ο κ. Γαβρήλος.

Ο ειδικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Παύλος Γερουλάνος, επεσήμανε τη λαθασμένη πολιτική της Κυβέρνησης, λέγοντας ότι δημιουργείται μια επίπλαστη εικόνα ευημερίας. Αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της περιφερειακής ανάπτυξης και στη σημασία πολιτικών που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών.

Η ειδική εισηγήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ως βαθειά ταξικό και τόνισε ότι οι πολιτικές λιτότητας θα συνεχιστούν, επιφέροντας μεγαλύτερη φτωχοποίηση των λαϊκών στρωμάτων. Ανέφερε ότι οι προβλέψεις προκύπτουν από τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων και επισημάνθηκε η απουσία μέτρων για την στήριξη των νοικοκυριών.

Ο ειδικός εισηγητής της Ελληνικής Λύσης, Στέλιος Φωτόπουλος, επισήμανε την έλλειψη ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, αναφέροντας, ότι ο προϋπολογισμός φαίνεται να επιβεβαιώνει μια πορεία διαρκούς λιτότητας.

Η ειδική εισηγήτρια της Νέας Αριστεράς, Έφη Αχτσιόγλου, κατηγόρησε την κυβέρνηση για μεταφορά πλούτου από τα μεσαία και λαϊκά στρώματα προς τους πιο πλούσιους, αναφέροντας την ανάγκη για θεμελιώδεις αλλαγές στην οικονομία.

Καταληκτικά, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Χρίστος Δήμας, υπογράμμισε ότι οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις θα είναι στοχευμένες και για εκείνους που έχουν ανάγκη, διαβεβαιώνοντας ότι οι ενέργειες αυτές δεν θα θέσουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Πηγή: newsbeast.gr