Ανακοίνωση για την Κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος και τα Οφέλη για τους Ελευθέρους Επαγγελματίες

Ανακοίνωση για την Κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος και τα Οφέλη για τους Ελευθέρους Επαγγελματίες


Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, αναφέρθηκε στην προγραμματισμένη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Από το 2025, το τέλος αυτό, που επιβαρύνει ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, θα καταργηθεί και για όσους εργάζονται με μπλοκάκια, οι οποίοι μέχρι σήμερα πληρώνουν 400 ή 500 ευρώ.

Η διαδικασία της απαλλαγής από το τέλος επιτηδεύματος θα ξεκινήσει το 2025 για ειδικές κατηγορίες επαγγελματιών, με την πλήρη κατάργηση να αναμένεται για το 2027. Ο φόρος αυτός είχε επιβληθεί το 2012 κατά τη διάρκεια της μνημονιακής περιόδου και είχε επιβαρύνει τους επαγγελματίες με ποσά έως και 1.000 ευρώ ετησίως.

Ο κ. Χατζηδάκης παρουσίασε επίσης στοιχεία που καταδεικνύουν τις επιτυχίες της ελληνικής οικονομίας κατά την περίοδο 2019-2023, μεταξύ των οποίων η σημαντική μείωση της ανεργίας, ο εντυπωσιακός ρυθμός ανάπτυξης, και η πρωτοκαθεδρία της Ελλάδας στην αύξηση των επενδύσεων στην ΕΕ. Επίσης, αναγνώρισε τις κοινωνικές δαπάνες που αυξήθηκαν κατά 15% για την παιδεία, 16% για τα ασφαλιστικά ταμεία και 46,5% για την υγεία.

Απαντώντας στην κριτική που δέχτηκε, ο υπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν έχει πραγματοποιήσει αυξήσεις φόρων, αλλά αντίθετα έχει προχωρήσει σε μειώσεις. Αναφερόμενος στο θέμα του πληθωρισμού, επισήμανε ότι η κατάσταση είναι σε φάση αποκλιμάκωσης, με τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης να συνεχίζονται μέσω ελέγχων και προστίμων για αισχροκέρδεια.

«Πρέπει να κρινόμαστε με βάση τις προεκλογικές μας υποσχέσεις», δήλωσε ο υπουργός, ενώ χαρακτήρισε τις επιτυχίες της ελληνικής οικονομίας ως απόδειξη των προσπαθειών των πολιτών και των πολιτικών που έχουν εφαρμοστεί. «Με σοβαρότητα και αυτοπεποίθηση, συνεχίζουμε να συνδυάζουμε τη δημοσιονομική σταθερότητα με την αναπτυξιακή πολιτική και την κοινωνική δικαιοσύνη», κατέληξε.

Πηγή: newsbeast.gr