Αλλαγές στην αγορά εργασίας και νέος υπολογισμός του κατώτατου μισθού σύμφωνα με την Υπουργό Εργασίας

Αλλαγές στην αγορά εργασίας και νέος υπολογισμός του κατώτατου μισθού σύμφωνα με την Υπουργό Εργασίας


Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, αναφέρθηκε στις αυξήσεις των συντάξεων, υπογραμμίζοντας ότι το Υπουργείο θα προχωρήσει άμεσα στη διόρθωση της εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία επιβαρύνει ορισμένους συνταξιούχους. «Θέλουμε να διορθώσουμε το γεγονός ότι κάποιος, ενώ λαμβάνει αύξηση στη σύνταξή του, λόγω της εισφοράς αλληλεγγύης βρίσκεται τελικά με μείωση». Οι σχετικές διατάξεις θα κατατεθούν σύντομα στη Βουλή, ενώ οι νέες συντάξεις αναμένεται να είναι έτοιμες τον Δεκέμβριο.

Σε μια άλλη δήλωση, η κ. Κεραμέως εξέφρασε την ανάγκη επιστροφής Ελλήνων επιστημόνων από το εξωτερικό μέσω του προγράμματος rebrain. «Έχουμε πολλά λαμπρά μυαλά που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης και τώρα αναζητούν μια επαγγελματική ευκαιρία για να επιστρέψουν στη χώρα μας», είπε. Προβλέπονται δύο εκδηλώσεις, μία στο Άμστερνταμ στις 30 Νοεμβρίου και μία στο Ντίσελντορφ, για να φέρουν σε επαφή επιχειρήσεις με Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό.

Αναφορικά με τις αλλαγές στην αγορά εργασίας, η υπουργός παρουσίασε το νέο σύστημα υπολογισμού του κατώτατου μισθού, επισημαίνοντας μια ευρωπαϊκή οδηγία που καλεί τα κράτη μέλη να καθορίζουν τον κατώτατο μισθό με αντικειμενικό τρόπο και να ενισχύουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. «Υπάρχει μια ευρωπαϊκή οδηγία που δίνει κατευθύνσεις για το πώς θα ορίζεται με αντικειμενικό τρόπο ο κατώτατος μισθός και θα ενισχύσουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις», τόνισε.

Η υπουργός αποκάλυψε ότι έχει συσταθεί μια επιστημονική επιτροπή για να προτείνει ένα μαθηματικό τύπο, μέσω του οποίου θα αυξάνεται ο κατώτατος μισθός από το 2028. «Το πόρισμα προβλέπει τη θέσπιση ενός μαθηματικού τύπου, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη τον πληθωρισμό και την παραγωγικότητα της οικονομίας», ανέφερε. Έσπευσε να διευκρινίσει ότι ο κατώτατος μισθός δεν μπορεί να μειωθεί, επιδιώκοντας να θωρακιστούν οι εργαζόμενοι και να υπάρχει προβλεψιμότητα στην οικονομία.

Η διαδικασία περιλαμβάνει την αποστολή επιστολών προς όλους τους κοινωνικούς εταίρους για να συζητήσουν το πόρισμα, το οποίο θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για τελική απόφαση εντός των επόμενων δύο μηνών. «Μιλάμε μόνο για το πώς θα γίνεται η αύξηση, ώστε να προστατέψουμε τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας», πρόσθεσε.

Πηγή: newsbeast.gr