Ο Σπύρος Πνευματικός γεννήθηκε το 1964 και η καταγωγή του είναι από τη Χαλκίδα. Ο παππούς του Σπύρος ήταν από τους Στρόπωνες και η γιαγιά του Αγγελική από τη Στενή. Είναι παντρεμένος με την ιατρό και Καθηγήτρια Σοφία Χατζηιωάννου και έχουν δύο παιδιά, την Αγγελική και τον Γιώργο.

Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), έκανε την ειδικότητά του στην Ορθοπεδική στο Baylor College of Medicine στο Χιούστον και εξειδικεύτηκε στη χειρουργική της σπονδυλικής στήλης στο ίδιο Πανεπιστήμιο.​

Μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης του πήρε τον τίτλο του Assistant Professor στο Baylor College of Medicine και του Αναπληρωτή Διευθυντή της Ορθοπεδικής σε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα τραύματος της Αμερικής, το Ben Taub General Hospital.

Έζησε 14 χρόνια στις ΗΠΑ ακολουθώντας ακαδημαϊκή και κλινική σταδιοδρομία και το 2003 επέστρεψε στην Ελλάδα στη θέση του Επίκουρου Καθηγητή Ορθοπεδικής στο ΕΚΠΑ. ​Σήμερα είναι Καθηγητής Ορθοπεδικής στο ΕΚΠΑ και διευθυντής της Γ’ Πανεπιστημιακής Κλινικής στο νοσοκομείο ΚΑΤ. Παράλληλα, είναι Καθηγητής Ορθοπεδικής στο Baylor College of Medicine στις ΗΠΑ.

​Διετέλεσε αναπληρωτής πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Δεοντολογίας από το 2013 μέχρι το 2015. Είναι μέλος διεθνών ιατρικών εταιριών όπως American Academy of Orthopedic Surgeons, North American Spine Society, European Spine Society, AO Trauma, AO Spine. Έχω συμμετάσχει σε πολλαπλά επιστημονικά ερευνητικά προγράμματα και έχω μεγάλο αριθμό δημοσιεύσεων σε υψηλού επιστημονικού κύρους περιοδικά.

Στις βουλευτικές εκλογές του 2019 ο Σπύρος Πνευματικός εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής Εύβοιας με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Ακολουθείστε μας στο Google News Πηγή: eviaportal.gr