Υποβάθμιση του Αξιοχρέου του Ισραήλ λόγω Αυξανόμενων Κινδύνων Ασφάλειας

Υποβάθμιση του Αξιοχρέου του Ισραήλ λόγω Αυξανόμενων Κινδύνων Ασφάλειας


Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s προχώρησε σε υποβάθμιση του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου του Ισραήλ από τη βαθμίδα «A+» στο «A», με αρνητική προοπτική. Η απόφαση αυτή λήφθηκε λόγω των αυξανόμενων κινδύνων που σχετίζονται με την ασφάλεια της χώρας, κυρίως εξαιτίας των συγκρούσεων με την Χεζμπολάχ στον Λίβανο και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του S&P, η πιθανότητα διαρκούς και εντεινόμενης σύγκρουσης με τη Χεζμπολάχ είναι αυξανόμενη, κάτι που δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια του Ισραήλ. Ο οίκος εκτίμησε ότι η στρατιωτική δραστηριότητα στη Γάζα και οι μάχες στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, περιλαμβανομένων και των χερσαίων επιχειρήσεων στο Λίβανο, ενδέχεται να συνεχιστούν έως το 2025, αυξάνοντας τους κινδύνους για την περιοχή.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε πρόσφατα με την επίθεση του Ιράν, που έπληξε το Ισραήλ με περίπου 180 πυραύλους, ως αντίποινα για τους θανάτους των ηγετών της Χεζμπολάχ και της Χαμάς. Ο S&P αναμένει ότι η οικονομική ανάκαμψη του Ισραήλ θα καθυστερήσει, προεξοφλώντας αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος, εξαιτίας της ανόδου των στρατιωτικών δαπανών.

Παράλληλα, ο S&P αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της ισραηλινής οικονομίας, προβλέποντας τώρα στασιμότητα το 2024 και ρυθμό ανάπτυξης 2,2% το 2025, αντί για το 5% που προέβλεπε προηγουμένως. Το βραχυπρόθεσμο αξίoχρεο παρέμεινε αμετάβλητο στο «A-1».

Αξιοσημείωτο είναι ότι και ο οίκος Moody’s προχώρησε σε υποβάθμιση του αξιόχρεου του Ισραήλ για δεύτερη φορά το 2024, κατεβάζοντας τη βαθμίδα από «A2» σε «Baa1», με επίσης αρνητική προοπτική. Η αύξηση της έντασης στη σύγκρουση με τη Χεζμπολάχ αποτέλεσε τον κύριο λόγο αυτής της απόφασης. Πηγή: newsbeast.gr