Βελτίωση του Οικονομικού Κλίματος τον Σεπτέμβριο με Ενίσχυση από τη Βιομηχανία

Βελτίωση του Οικονομικού Κλίματος τον Σεπτέμβριο με Ενίσχυση από τη Βιομηχανία


Η βιομηχανία εμφανίζει Σημαντική ενδυνάμωση, επηρεάζοντας θετικά το οικονομικό κλίμα, το οποίο τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε στις 110,2 μονάδες, από περίπου 106 μονάδες τους προηγούμενους μήνες. Αυτή η βελτίωση προέρχεται κυρίως από τη μεγαλύτερη εξωστρέφεια της βιομηχανίας, ακόμη και για μεσαίες επιχειρήσεις, που τις συνδέει περισσότερο με διεθνείς αγορές. Παράλληλα, στηρίζεται σε μεσοπρόθεσμα συμβόλαια και παραγγελίες, γεγονός που την καθιστά λιγότερο εκτεθειμένη στις συγκυριακές αβεβαιότητες.

Ωστόσο, οι άλλοι τομείς της οικονομίας παρουσιάζουν σημάδια εξασθένησης. Στον τομέα των υπηρεσιών, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση και ζήτηση οριακά μειώνονται, με έντονη υποχώρηση των προβλέψεων για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης. Στον τομέα των κατασκευών, οι αρνητικές προβλέψεις για τα προγράμματα εργασιών ενισχύονται, ενώ οι θετικές εκτιμήσεις για την απασχόληση σημειώνουν πτώση. Στο λιανικό εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις παρουσιάζουν έντονη αύξηση, με τα αποθέματα να μεγαλώνουν και τις προοπτικές πωλήσεων να παραμένουν σχεδόν αμετάβλητες.

Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός πως, αν και η παγκόσμια οικονομία δείχνει να έχει εισέλθει σε μια φάση σταθεροποίησης με ολοκληρωμένο τον κύκλο ανόδου των επιτοκίων, το εισόδημα και η καταναλωτική εμπιστοσύνη συνεχίζουν να επηρεάζονται αρνητικά από τον ελλειμματικό πληθωρισμό. Οι νοικοκυριά δείχνουν ανησυχία για την οικονομική κατάσταση της χώρας, με τις αρνητικές προβλέψεις να εντείνονται, ενώ οι προσδοκίες για τη δική τους οικονομική κατάσταση παραμένουν πιο θετικές. Οι προσδοκίες για μεγάλες αγορές υποχωρούν, αλλά η πρόθεση για αποταμίευση ενισχύεται.

Σύμφωνα με το Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), η βελτίωση στο οικονομικό κλίμα συνιστά μια μεταβλητή που αξίζει προσοχής, κυρίως λόγω της διαφοροποίησης μεταξύ των τομέων της οικονομίας. Πηγή: newsbeast.gr