Βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα αλλά με μεγάλες ανησυχίες από τα νοικοκυριά

Βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα αλλά με μεγάλες ανησυχίες από τα νοικοκυριά


Παρόλο που το οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα φαίνεται να έχει σημειώσει κάποια πρόοδο τον Σεπτέμβριο, οι βελτιώσεις περιορίζονται κυρίως στον τομέα της βιομηχανίας. Αντιθέτως, οι άλλοι τομείς της οικονομίας και η καταναλωτική εμπιστοσύνη συνεχίζουν να επιδεινώνονται. Σύμφωνα με την έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ, το 63% των νοικοκυριών εκφράζει ανησυχία για την οικονομική τους κατάσταση, με μόλις το 4% να προσβλέπει σε βελτίωση.

Η ακρίβεια παραμένει το κύριο πρόβλημα για πολλούς, καθώς το 69% των νοικοκυριών αναμένει νέες αυξήσεις τιμών. Το 63% δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα», ενώ ένα σημαντικό ποσοστό καταναλωτών που βασίζεται σε αποταμιεύσεις έχει μειωθεί. Σχετικά με την πρόθεση για τον τομέα των καταναλωτικών αγορών, οι προβλέψεις δείχνουν πως οι καταναλωτές είναι πιο επιφυλακτικοί, με το 56% να σχεδιάζει μειωμένες δαπάνες.

Στη σύνθεση των προσδοκιών για την ανεργία, το 45% πιστεύει ότι θα υπάρξει αύξηση, αν και υπάρχει μια μικρή μείωση των προσδοκιών για ελαφρά μείωση αυτής. Ο δείκτης σχετικός με την πρόθεση αποταμίευσης έχει δείξει κάποιες θετικές εξελίξεις, αν και το 81% των νοικοκυριών παραμένει σκεπτικό απέναντι στην πιθανότητα αποταμίευσης στο επόμενο έτος.

Οι καταναλωτές στην Ελλάδα φαίνεται πως αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερες προκλήσεις. Η εκτίμηση για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση τους αποκαλύπτει ότι το 63% δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα», με αρκετούς να αναγκάζονται να καταφύγουν σε αχρησιμοποίητους πόρους. Όσον αφορά την μελλοντική οικονομική κατάσταση, το 68% εκφράζει αβεβαιότητα σχετικά με τις εξελίξεις που θα έρθουν.

Τα οικονομικά ζητήματα στην Ελλάδα είναι κρίσιμα και η προσοχή χρειάζεται να επικεντρωθεί στην αναζήτηση λύσεων που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη γενικότερη ευημερία των πολιτών.

Πηγή: newsbeast.gr