Βασικοί Παράγοντες Ανάπτυξης της Ελλάδας έως το 2028

Βασικοί Παράγοντες Ανάπτυξης της Ελλάδας έως το 2028


Τρεις κύριοι παράγοντες αναμένονται να επηρεάσουν την ανάπτυξη της χώρας και το 2024 αλλά και τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο 2025-2028 που έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτοί είναι η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος που θα ενισχύσει την ιδιωτική κατανάλωση, η ενίσχυση των επενδύσεων λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης και η αύξηση της εγχώριας και εξωτερικής ζήτησης, κυρίως από τον τουρισμό και τις εξαγωγές.

Σύμφωνα με τη συνέντευξη του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, το νέο Μεσοπρόθεσμο σχεδιάζεται να συνδυάσει τη δημοσιονομική σταθερότητα με μια φιλοεπενδυτική προσέγγιση, με στόχο τη συνεχή ενίσχυση της οικονομίας και τη μείωση του δημόσιου χρέους. Ο υπουργός τόνισε ότι η ανάπτυξη προγραμματίζεται προκειμένου να αυξηθούν περαιτέρω τα εισοδήματα των πολιτών.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η ιδιωτική κατανάλωση θα διατηρήσει σταθερή τη συμβολή της στην ανάπτυξη από το 2024 έως το 2025, με μέσο όρο 1,2 ποσοστιαίες μονάδες και ετήσιο ρυθμό αύξησης 1,7%. Αυτή η κατάσταση αναμένεται να υποστηριχθεί από την αύξηση των μισθών και τη βελτίωση της αγοράς εργασίας, ενώ η δημόσια κατανάλωση θα έχει μικρή συμβολή, διατηρώντας σταθερή την επίδρασή της.

Αναφορικά με τις επενδύσεις, οι οποίες αναμένονται να ενισχυθούν σημαντικά, οι επιταχυνόμενες επενδύσεις θα οδηγούν σε αύξηση της εγχώριας ζήτησης, προκαλώντας ταυτόχρονα αύξηση εισαγωγών αγαθών και υπηρεσιών. Ωστόσο, οι εξαγωγές αναμένεται να αυξηθούν ακόμη πιο γρήγορα, υποδεικνύοντας ανθεκτικότητα και ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας.

Το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο προλέγει αύξηση των επενδύσεων με βασικότερο το ρόλο του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο θα παρέχει τα απαιτούμενα κεφάλαια για την υλοποίηση έργων υποδομής και την ενίσχυση των παραγωγικών τομέων. Ειδικότερα, για το 2024 και το 2025, η αύξηση της πραγματικής ανάπτυξης αναμένεται να ξεπεράσει τα 4% και πιθανώς να φτάσει το 8,4% σε ορίζοντα δύο ετών.

Πηγή: newsbeast.gr