Βασικές Αλλαγές στο Πρόγραμμα Αλλάζω Συσκευή για τις Επιχειρήσεις

Βασικές Αλλαγές στο Πρόγραμμα Αλλάζω Συσκευή για τις Επιχειρήσεις


Τρεις σημαντικές τροποποιήσεις στο πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή για τις Επιχειρήσεις», συνολικού προϋπολογισμού 105,60 εκατ. ευρώ, ανακοινώθηκαν από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νίκο Παπαθανάση.

Η πρώτη αλλαγή αφορά την απλοποίηση της διαδικασίας για την εκπλήρωση του ενεργειακού στόχου του προγράμματος. Συγκεκριμένα, για την αντικατάσταση συσκευών όπως κλιματιστικά και ψυγεία, αρκεί μία νέα βεβαίωση εκπομπών ανά συσκευή. Οι ενεργειακοί επιθεωρητές θα έχουν τη δυνατότητα να εκδίδουν αυτή τη βεβαίωση πριν και μετά την εγκατάσταση, αποφεύγοντας την υποχρέωση για Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ).

Οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να επωφεληθούν από μια ενίσχυση για ανακυκλούμενες συσκευές, ύψους 250 ευρώ ανά συσκευή, με ανώτατο όριο τα 500 ευρώ, επιπλέον των ενισχύσεων που καλύπτουν τις επιλέξιμες δαπάνες.

Επιπλέον, οι αγρότες εντάσσονται στους δυνητικούς δικαιούχους του προγράμματος και μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις από σήμερα, 26 Σεπτεμβρίου 2024.

Οι αιτήσεις για το πρόγραμμα παραμένουν ανοιχτές έως ότου εξαντληθεί ο προϋπολογισμός. Αυτό το πρόγραμμα στοχεύει στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των υφιστάμενων επιχειρήσεων στη χώρα, ανεξαρτήτως μεγέθους – συμπεριλαμβανομένων και των ατομικών – που διαθέτουν ελληνικό Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) και είναι ενεργές κατά την υποβολή της αίτησης, με ίδρυση πριν την 31/12/2023.

Εν τω μεταξύ, οι διαδικασίες αξιολόγησης των αιτήσεων έχουν ήδη αρχίσει, και οι σχετικές αποφάσεις ένταξης των δικαιούχων αναμένονται σύντομα. Με την ένταξή τους, οι δικαιούχοι θα μπορέσουν να ανοίξουν ειδικούς δεσμευμένους λογαριασμούς (escrow accounts) για τη μεταφορά του ποσού ενίσχυσης.

Οι ωφελούμενες επιχειρήσεις υποστηρίζονται στην εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού, ο οποίος περιλαμβάνει συστήματα θέρμανσης με αντλίες θερμότητας, ηλιακή θέρμανση, και αντικατάσταση ενεργοβόρων μηχανημάτων. Επίσης, καλύπτονται δαπάνες μεταφοράς, εγκατάστασης, παραμετροποίησης και ενεργειακού ελέγχου.

Η μέγιστη χρηματοδότηση εκτείνεται για τις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις με ανώτατο προϋπολογισμό επιλέξιμων δαπανών 20.000 ευρώ, με ενίσχυση έως 10.000 ευρώ (50% των δαπανών). Για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, ο αντίστοιχος προϋπολογισμός είναι 25.000 ευρώ, με ενίσχυση που μπορεί να φτάσει επίσης τα 10.000 ευρώ, ποσοστό ενίσχυσης 40%.

Πηγή: newsbeast.gr