Βασικές Αλλαγές στο Πρόγραμμα Αλλαγής Συσκευών για Επιχειρήσεις

Βασικές Αλλαγές στο Πρόγραμμα Αλλαγής Συσκευών για Επιχειρήσεις


Τρεις σημαντικές τροποποιήσεις ανακοινώθηκαν για το πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή για τις Επιχειρήσεις», το οποίο έχει προϋπολογισμό 105,60 εκατ. ευρώ. Η απόφαση προήλθε από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρο Σκυλακάκη, και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκο Παπαθανάση.

Από σήμερα, Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024, οι αγρότες μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για να ενταχθούν στους δικαιούχους του προγράμματος.

Η ενίσχυση των ανακυκλούμενων συσκευών θα φτάνει τα 250 ευρώ ανά συσκευή, με μέγιστο ποσό τα 500 ευρώ, επιπλέον της στήριξης των επιλέξιμων δαπανών.

Σημαντική είναι η απλοποίηση των διαδικασιών για την επίτευξη του ενεργειακού στόχου του προγράμματος. Στο εξής, θα αρκεί μια νέα βεβαίωση εκπομπών για κάθε συσκευή που θα αντικαθίσταται (όπως κλιματιστικά, ψυγεία, φούρνοι, αντλίες θερμότητας κ.λπ.), την οποία θα μπορούν να εκδίδουν οι ενεργειακοί επιθεωρητές ή ελεγκτές πριν και μετά την εγκατάσταση, αντί της απαραίτητης χρήσης Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) ή ενεργειακού ελέγχου.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του προγράμματος: https://exoikonomo-epixeiro2023.gov.gr, με τη διαδικασία αξιολόγησης να γίνεται άμεσα (First in-First out). Το πρόγραμμα θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού. Παράλληλα, οι αξιολογήσεις των υποβληθεισών αιτήσεων είναι σε εξέλιξη και οι σχετικές αποφάσεις ένταξης των δικαιούχων θα αναρτηθούν σύντομα. Με την απόφαση ένταξης, οι δικαιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα να ανοίξουν ειδικούς δεσμευμένους καταπιστευτικούς λογαριασμούς, στους οποίους θα κατατίθεται το συνολικό ποσό της ενίσχυσης.

Πηγή: newsbeast.gr