Τρόποι για να αποφύγετε την παγίδα των τεκμηρίων στη φορολογία εισοδήματος

Τρόποι για να αποφύγετε την παγίδα των τεκμηρίων στη φορολογία εισοδήματος


Οι φορολογούμενοι που έχουν προχωρήσει ή σκοπεύουν να κάνουν μέχρι το τέλος του έτους την αγορά ενός περιουσιακού στοιχείου, όπως π.χ. ακινήτου ή αυτοκινήτου, ή έχουν αποκτήσει ακίνητο μέσω γονικής παροχής ή κληρονομιάς, ενδέχεται να βρεθούν να φορολογούνται για μεγαλύτερα εισοδήματα απ’ όσα πραγματικά λαμβάνουν. Αυτό οφείλεται στο ότι το τεκμαρτό τους εισόδημα ενδέχεται να υπερβαίνει το πραγματικό τους εισόδημα. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους οι φορολογούμενοι μπορούν να αποφύγουν αυτή την παγίδα και να φορολογηθούν σύμφωνα με το πραγματικό τους εισόδημα.

Όσον αφορά τις χρηματικές γονικές παροχές, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι αφορολόγητες κινήσεις μέχρι 800.000 ευρώ θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως το 2024. Συγκεκριμένα, οι δηλώσεις πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024 μέσω της πλατφόρμας myProperty. Για να διευκολύνει τις γονικές παροχές χρημάτων, η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε ότι οι φορολογούμενοι που δωρίζουν χρήματα στα παιδιά ή τα εγγόνια τους δεν είναι υποχρεωμένοι να επισυνάπτουν δικαιολογητικά που αποδεικνύουν την τραπεζική συναλλαγή. Οι συναλλαγές θα ελέγχονται αργότερα από την ΑΑΔΕ βάσει των στοιχείων που υποβάλλουν οι τράπεζες.

Εάν η τράπεζα δεν επιβεβαιώσει τη συναλλαγή, ο φορολογούμενος διακινδυνεύει να φορολογηθεί χωρίς να ληφθεί υπόψη το αφορολόγητο ποσό. Σε τέτοια περίπτωση, ο φόρος επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ της χρηματικής δωρεάς ή γονικής παροχής, με συντελεστές 10%, 20% ή 40%, ανάλογα με τη συγγένεια. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι το αφορολόγητο ποσό των 800.000 ευρώ ισχύει μόνο για δωρεές προς πρόσωπα της Α’ κατηγορίας, όπως σύζυγοι, τέκνα και γονείς.

Οι δωρεές χρημάτων σε μετρητά, τα οποία δεν έχουν κατατεθεί σε τράπεζα, φορολογούνται με αυτοτελή συντελεστή 10%, χωρίς αφορολόγητο όριο. Αυτό ισχύει ακόμα και αν ο γονέας καταθέσει χρήματα στο λογαριασμό του παιδιού του. Επιπλέον, στις περιπτώσεις διαδοχικών δωρεών που περιλαμβάνουν πρόσωπα εκτός της Α’ κατηγορίας, η εφορία εξετάζει τις συνθήκες και τον σκοπό αυτών των δωρεών. Αν αποδειχθεί ότι ο τελικός ωφελούμενος δεν ανήκει στην Α’ κατηγορία και ότι οι δωρεές έγιναν για αυτό το σκοπό, τότε επιβάλλεται φόρος 20% χωρίς αφορολόγητο όριο.

Τέλος, σε περιπτώσεις μεταφοράς χρηματικού ποσού σε κοινό λογαριασμό με τρίτο πρόσωπο, η αποδεδειγμένη χρησιμοποίηση του ποσού από το τέκνο ή τον δωρεοδόχο και όχι από το τρίτο πρόσωπο θα αποτελεί αντικείμενο ελέγχου. Σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι το τρίτο πρόσωπο χρησιμοποίησε τα χρήματα, τότε θα επιβληθεί φόρος δωρεάς.

Πηγή: newsbeast.gr