Τίτλος: Σύγχρονη Εικόνα Συνταξιοδότησης για Άτομα Ηλικίας Πενήντα έως Σαράντα Τεσσάρων Ετών στην Ελλάδα

Τίτλος: Σύγχρονη Εικόνα Συνταξιοδότησης για Άτομα Ηλικίας Πενήντα έως Σαράντα Τεσσάρων Ετών στην Ελλάδα


Το 65,8% των ατόμων ηλικίας 50-74 ετών στη χώρα δεν λαμβάνει καμία σύνταξη. Μόνο το 31,2% των ατόμων αυτής της ηλικιακής ομάδας απολαμβάνει εθνική σύνταξη γήρατος, ενώ ένα πολύ μικρό ποσοστό (0,4%) παίρνει επαγγελματική ή ιδιωτική σύνταξη, και 2,5% αναπηρικές συντάξεις. Ειδικότερα, το 1,8% των εργαζομένων άνω των 50 ετών που λαμβάνουν σύνταξη γήρατος εξακολουθούν να εργάζονται. Τα παραπάνω στοιχεία προέρχονται από ειδική έρευνα (ad hoc) της ΕΛΣΤΑΤ για το 2023.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το 58% των ατόμων εκτός εργατικού δυναμικού και που λαμβάνουν σύνταξη γήρατος είναι γυναίκες. Το ποσοστό της συνταξιοδότησης παρουσίαζει σημαντικές διαφορές ανά φύλο και ηλικία. Συγκεκριμένα, έως την ηλικία των 54 ετών, η πρόσβαση σε σύνταξη είναι χαμηλή (κάτω από 5%) και αυξάνεται για τα δύο φύλα έως την ηλικία των 60 ετών. Μετά τα 60, το ποσοστό των ανδρών που λαμβάνουν σύνταξη είναι πολύ υψηλότερο από ότι αυτό των γυναικών, φτάνοντας το 90,1% για τους άνδρες και το 63,7% για τις γυναίκες στην ηλικία των 74 ετών.

Οι διαφορές στο ποσοστό συνταξιοδότησης σχετίζονται επίσης με το επίπεδο εκπαίδευσης. Όσο υψηλότερο είναι το εκπαιδευτικό επίπεδο, τόσο υψηλότερο είναι και το ποσοστό αυτών που λαμβάνουν σύνταξη. Συγκεκριμένα, στην ηλικία των 74 ετών, οι αναλογίες είναι 69,3% για κατώτερη εκπαίδευση, 78,9% για μέση και 92,1% για ανώτερη εκπαίδευση. Η μέση ηλικία έναρξης σύνταξης για τα άτομα ηλικίας 50-74 ετών καταγράφεται στα 58,6 έτη, με τους άνδρες να συνταξιοδοτούνται κατά μέσο όρο στα 58,9 έτη και τις γυναίκες στα 58,2 έτη.

Διαφορές εμφανίζονται και ανά επαγγέλματα, με τους τεχνικούς να συνταξιοδοτούνται κατά μέσο όρο στα 59 έτη και τους ειδικευμένους γεωργούς, κτηνοτρόφους, δασοκόμους και αλιείς στα 65,6 έτη. Ειδικά ανά περιοχή, οι μικρότερες ηλικίες συνταξιοδότησης παρατηρούνται στην Αττική και οι μεγαλύτερες στην Κρήτη, Δυτική Ελλάδα και Ιόνια Νησιά.

Όσοι λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη γήρατος ανέρχονται στο 11,6%, με σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ φύλων και επιπέδου εκπαίδευσης. Το 71,9% των ατόμων που λαμβάνουν σύνταξη γήρατος σταμάτησαν να εργάζονται κατά τη συνταξιοδότηση, ενώ το 23,9% δεν εργαζόταν πριν αρχίσει να λαμβάνει σύνταξη. Οι κύριοι λόγοι για την πρόωρη απεγγραφή από την αγορά εργασίας είναι η επιθυμία να σταματήσουν την εργασία (77,3%) ή η υποχρέωση λόγω ορίου ηλικίας (15%).

Αξιοσημείωτο είναι ότι περίπου το 91% των ανδρών ηλικίας 50-74 ετών προσπαθούν να αποκτήσουν δικαίωμα σύνταξης, ενώ το ποσοστό αυτό για τις γυναίκες είναι μόλις 43%. Τα άτομα που αναζητούν συνταξιοδοτικά δικαιώματα μέσω ιδιωτικής ή επαγγελματικής ασφάλισης είναι ελάχιστα, μόλις 1,5% για τους άνδρες και 1,3% για τις γυναίκες.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι κύριοι στόχοι της έρευνας περιλάμβαναν την εκτίμηση των συντάξεων γήρατος και των συνθηκών απασχόλησης των συνταξιούχων, την αξιολόγηση της μέσης ηλικίας συνταξιοδότησης, καθώς και τη διερεύνηση της πιθανής επιστροφής στην αγορά εργασίας μετά τη συνταξιοδότηση.

Πηγή: newsbeast.gr