Τίτλος: Σημαντικές αλλαγές στη φορολογία που περιορίζουν τη φοροδιαφυγή μέσω της πλατφόρμας myDATA

Τίτλος: Σημαντικές αλλαγές στη φορολογία που περιορίζουν τη φοροδιαφυγή μέσω της πλατφόρμας myDATA


Το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ προχωρούν σε μια νέα πρωτοβουλία για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, με το σταδιακό μηδενισμό των αποκλίσεων μεταξύ εσόδων και εξόδων που δηλώνουν οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις. Αυτή η διαδικασία πρόκειται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2024 και περιλαμβάνει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και ποσοστά αποκλίσεων.

Από την 1η Οκτωβρίου έως και την 31η Δεκεμβρίου 2024, θα μηδενιστούν οι ανεκτές αποκλίσεις για τα έσοδα, ενώ για τα έξοδα θα μειωθούν στο 5%, σε σύγκριση με τα ισχύοντα ποσοστά του 10% και 20% αντίστοιχα. Στην πραγματικότητα, από την 1η Ιανουαρίου 2025 δεν θα επιτρέπεται καμία απόκλιση σε έσοδα και έξοδα σε σχέση με τα δεδομένα που έχουν διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη αναμένεται να μειώσει τις εικονικές συναλλαγές, καθώς η εφορία θα αναγνωρίζει μόνο τις δαπάνες που είναι καταγεγραμμένες στο σύστημα. Έτσι, οι δηλωθέντες επαγγελματίες δεν μπορούν να δηλώσουν έσοδα χαμηλότερα από αυτά που προκύπτουν από τη διαβίβαση των παραστατικών που αφορούν τις αγορές ή τις υπηρεσίες. Το νέο καθεστώς θα επιτρέπει στους επαγγελματίες να προσθέτουν έσοδα και ΦΠΑ, εφόσον εκδοθούν τιμολόγια που δεν έχουν διαβιβαστεί εντός 24 ωρών στην ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ.

Ένα από τα πλεονεκτήματα αυτού του πλαισίου είναι η δυνατότητα αυτοματοποιημένης προσυμπλήρωσης των δηλώσεων ΦΠΑ. Η φορολογική διοίκηση θα μπορεί να υπολογίζει αυτόματα το ποσό του φόρου που αφορά την κάθε επιχείρηση, περιορίζοντας έτσι την ανάγκη για ανθρώπινη παρέμβαση. Με αυτή την προσέγγιση, αναμένεται να μειωθεί το «κενό ΦΠΑ», δηλαδή τα έσοδα που χάνει το κράτος από τη μη είσπραξη του ΦΠΑ, το οποίο ήδη έχει περιοριστεί κατά 3 δισεκατομμύρια ευρώ με την ενίσχυση των ηλεκτρονικών πληρωμών.

Τα δεδομένα που καταχωρούνται στην πλατφόρμα myDATA θα μεταφέρονται αυτόματα στη φορολογική δήλωση, κλειδώνοντας και τους κωδικούς του εντύπου Ε3, που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των φορολογητέων κερδών και του φόρου εισοδήματος.

Η διαμόρφωση των επιτρεπτών ορίων αποκλίσεων έχει ως εξής: για την περίοδο από 1η Ιουλίου 2024 έως 30 Σεπτεμβρίου 2024, τα ποσοστά είναι 10% για τα έσοδα και 20% για τα έξοδα, ενώ για την περίοδο 1 Οκτωβρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2024, τα ποσοστά θα πέσουν στο 0% για τα έσοδα και στο 5% για τα έξοδα.

Πηγή: newsbeast.gr