Τίτλος: Νέοι Κανόνες Μείωσης Προστίμων για Φορολογικές Παραβάσεις

Τίτλος: Νέοι Κανόνες Μείωσης Προστίμων για Φορολογικές Παραβάσεις


Οι φορολογούμενοι που θα παραδεχτούν ότι υπήρξαν παραβάτες και θα αναγνωρίσουν την φοροδιαφυγή τους μπορούν να επιτύχουν μείωση προστίμων που κυμαίνεται από 25% έως 50%. Για να δικαιούνται τη μείωση, οφείλουν να καταβάλουν το 25% της βεβαιωμένης οφειλής εντός τριών ημερών μετά την υποβολή της αίτησης.

Με την εφαρμογή των νέων διατάξεων του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας από την Τρίτη 1/10, η εφορία αλλάζει την προσέγγισή της απέναντι σε όσους εντοπιστούν με φορολογικές παραβάσεις. Το οριζόντιο ποσοστό μείωσης των προστίμων κατά 50% καταργείται και εισάγεται μια κλίμακα μείωσης που εξαρτάται από το στάδιο χρονικά στο οποίο θα δηλωθεί η ομολογία.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι φορολογούμενοι μπορούν να ομολογήσουν ότι διέπραξαν φοροδιαφυγή και μετά την έκδοση προστίμου, ωστόσο, η έκπτωση θα είναι μικρότερη ανάλογα με τη χρονική στιγμή της αποδοχής της οφειλής. Οι συγκεκριμένες προϋποθέσεις είναι οι εξής:
– 50% μείωση των προστίμων αν η ομολογία γίνει πριν την κοινοποίηση πράξης προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου, ή εντός 10 ημερών από την κοινοποίηση της πράξης.
– 40% μείωση αν γίνει αποδοχή μετά την κοινοποίηση οριστικού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου αλλά πριν την προσφυγή στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών.
– 30% μείωση αν αποδεχτεί κανείς την οφειλή προ της υποβολής προσφυγής σε διοικητικό δικαστήριο.
– 25% μείωση αν αποδεχτεί την οφειλή πριν την έναρξη συζήτησης σε δικαστήριο.

Όσοι επιλέξουν να εκμεταλλευτούν τη δυνατότητα για μείωση των προστίμων θα πρέπει να υποβάλουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά μέσω πλατφόρμας που θα ενεργοποιηθεί από την ΑΑΔΕ. Το υπόλοιπο 75% της οφειλής θα μπορεί να εξοφληθεί είτε μέσω 12 μηνιαίων δόσεων με τόκο είτε να ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση των 48 δόσεων.

Πηγή: newsbeast.gr