Τίτλος: Αναμένονται Μειώσεις Στα Τιμολόγια Ρεύματος Το Οκτώβριο σύμφωνα με τις Τάσεις στην Αγορά Ενέργειας

Τίτλος: Αναμένονται Μειώσεις Στα Τιμολόγια Ρεύματος Το Οκτώβριο σύμφωνα με τις Τάσεις στην Αγορά Ενέργειας


Η αποκλιμάκωση των τιμών στο Χρηματιστήριο ενέργειας τις τελευταίες εβδομάδες προοιωνίζεται σταθεροποίηση ή ακόμα και μειώσεις στα τιμολόγια του ρεύματος για τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον τρέχοντα μήνα. Η ανακοίνωση των νέων τιμολογίων θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη, 1η Οκτωβρίου, οπότε και θα έχει «κλείσει» η μέση τιμή του Σεπτεμβρίου, η οποία είναι καθοριστική για τα πράσινα τιμολόγια.

Αξιοσημείωτο είναι ότι την Παρασκευή, η μέση τιμή του Σεπτεμβρίου διαμορφώθηκε στα 116,94 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μειωμένη από τα 129,83 ευρώ τον Αύγουστο. Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή παίζει και η μειωμένη κατανάλωση στην τρέχουσα περίοδο, καθώς στις περισσότερες περιοχές της χώρας δεν απαιτείται η χρήση ψύξης ή θέρμανσης.

Παρά την ήπια μέχρι στιγμής εξέλιξη, οι τιμές στο Χρηματιστήριο ενέργειας των ευρωπαϊκών χωρών παραμένουν υψηλότερες από τα συνήθη επίπεδα για την εποχή. Αυτό οφείλεται σε διαταραχές του διασυνοριακού εμπορίου, στην έλλειψη ικανοποιητικών διασυνδέσεων και στην καταστροφή του ενεργειακού τομέα της Ουκρανίας λόγω του πολέμου. Στην ελληνική αγορά, οι τιμές κατά την περίοδο Ιουνίου – Σεπτεμβρίου καταγράφονται 10-20% υψηλότερες σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ κατά το πρώτο πεντάμηνο του έτους ήταν 20-50% χαμηλότερες.

Από πλευράς λιανικής, τα κόστη παρέμειναν συγκρατημένα χάρη στην παρέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο επανέφερε τις επιδοτήσεις στα τιμολόγια με σκοπό να διατηρηθούν οι τελικές τιμές κάτω από τα 15 σεντς ανά κιλοβατώρα για την πλειονότητα των καταναλωτών. Ωστόσο, αν οι τιμές χονδρικής συνεχίζουν να υποχωρούν, υπάρχει πιθανότητα απόσυρσης των επιδοτήσεων. Παράλληλα, συνεχίζεται η προετοιμασία για τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού παρέμβασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη συγκράτηση των τιμών σε περιόδους κρίσης.

Πηγή: newsbeast.gr