Τίτλος: Αμφισβητήσεις στη Ναυαρχίδα των Δασμών Κίνας και Τουρκίας στην Αυτοκινητοβιομηχανία

Τίτλος: Αμφισβητήσεις στη Ναυαρχίδα των Δασμών Κίνας και Τουρκίας στην Αυτοκινητοβιομηχανία


Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας εξέφρασε ανησυχία σχετικά με τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στους δασμούς και τις άδειες εισαγωγής στην αυτοκινητοβιομηχανία, ζητώντας από την Άγκυρα να προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) για διαβουλεύσεις. Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου κατηγόρησε την Τουρκία ότι παραβιάζει τους κανόνες του ΠΟΕ και ότι προβαίνει σε μέτρα που ευνοούν τις εγχώριες βιομηχανίες εις βάρος των ηλεκτροκίνητων οχημάτων που παράγονται στην Κίνα, όπως αναφέρει η τουρκική έκδοση του Bloomberg.

Ο εκπρόσωπος επεσήμανε ότι οι αποφάσεις της Τουρκίας χαρακτηρίζονται από «τυπικό μέτρο προστατευτισμού» και κάλεσε τη χώρα να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της απέναντι στον ΠΟΕ, προτείνοντας την άμεση διόρθωση των «λανθασμένων πρακτικών». Τον Σεπτέμβριο, η Τουρκία επεκτάθηκε στους όρους εισαγωγής ηλεκτρικών οχημάτων από την Κίνα, συμπεριλαμβάνοντας και τα επαναφορτιζόμενα υβριδικά αυτοκίνητα, ενώ τον Ιούνιο επιβλήθηκαν πρόσθετοι δασμοί στα αυτοκίνητα με μηχανές εσωτερικής καύσης και τα υβριδικά οχήματα που εισάγονται από την Κίνα.

Επιπλέον, τον περασμένο Ιούλιο υπεγράφη συμφωνία ύψους ενός δισ. δολαρίων μεταξύ της κινεζικής εταιρείας BYD και του τουρκικού υπουργείου Βιομηχανίας και Εμπορίου, προκειμένου να δημιουργηθεί στην Τουρκία εγκατάσταση παραγωγής 150.000 ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων ετησίως, καθώς και κέντρο έρευνας και ανάπτυξης. Στην τελετή υπογραφής ήταν παρών και ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τρεις ημέρες πριν από τη συμφωνία, είχε εκδοθεί προεδρικό διάταγμα που εξαιρούσε τα κινεζικά αυτοκίνητα που παράγονται στην Τουρκία από τους επιπλέον τελωνειακούς δασμούς 40% που είχαν επιβληθεί έναν μήνα νωρίτερα.

Οι εμπορικές διαφορές σχετικά με τους δασμούς και άλλες πολιτικές μεταξύ Κίνας και Τουρκίας θα διευθετούνται μέσω του μηχανισμού επίλυσης διαφορών του ΠΟΕ, ξεκινώντας από τις διαβουλεύσεις. Πηγή: newsbeast.gr