Τίτλος: Αύξηση χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων των νοικοκυριών παγκοσμίως το 2023 σύμφωνα με την Allianz

Τίτλος: Αύξηση χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων των νοικοκυριών παγκοσμίως το 2023 σύμφωνα με την Allianz


Τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία των ελληνικών νοικοκυριών παρουσίασαν αύξηση 7,4% το 2023, κατατάσσοντας την Ελλάδα στην πρώτη θέση ανάπτυξης στη Δυτική Ευρώπη (πλην της Σουηδίας). Οι μετοχές και τα χρεόγραφα ήταν η κύρια αιτία της ανάπτυξης, με αύξηση 23,9%. Αυτή η αύξηση εξισορρόπησε τη μείωση των τραπεζικών καταθέσεων, οι οποίες μειώθηκαν κατά 1,1%. Η κατηγορία ασφαλίσεων/συντάξεων είχε επίσης ανάπτυξη 6,8%, αν και διατηρεί μικρό μερίδιο στο συνολικό χαρτοφυλάκιο.

Η μείωση στις τραπεζικές καταθέσεις οφείλεται στην αλλαγή στη συμπεριφορά αποταμίευσης. Αντίθετα από την παγκόσμια τάση, οι νέες αποταμιεύσεις αυξήθηκαν κατά 36%, φτάνοντας τα 5,4 δισ. ευρώ, ενώ οι Έλληνες αποταμιεύτες απέσυραν 2,2 δισ. ευρώ από τις τράπεζες και τα επένδυσαν σε χρεόγραφα και μετοχές. Η απόφαση αυτή δείχνει την αντίδραση των Ελλήνων στις μεταβολές των επιτοκίων.

Η παγκόσμια εικόνα το 2023 παρουσίασε αύξηση 7,6% στα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία των ιδιωτικών νοικοκυριών, φτάνοντας τα 239 τρισ. ευρώ. Ωστόσο, η ανάπτυξη μας δείχνει ανισότητες. Οι μετοχές και τα χρεόγραφα σημείωσαν ανάπτυξη 11%, ενώ οι τραπεζικές καταθέσεις παρουσίασαν τη χαμηλότερη αύξηση των τελευταίων 20 ετών, μόλις 4,6%. Ταυτόχρονα, μόλις δύο χώρες κατέγραψαν αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, και η ανάπτυξη διαπιστώθηκε κυρίως στην Ασία και τη Βόρεια Αμερική.

Ωστόσο, η αύξηση του προσωπικού χρέους επιβραδύνθηκε, αγγίζοντας το 4,1%, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα ετών. Ο συνολικός παγκόσμιος δείκτης χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες, λόγω της ανάπτυξης των καθαρών χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων που έφθασαν τα 182 τρισ. ευρώ, αυξάνοντας κατά 8,8%.

Ανησυχητικός παράγοντας αποτελεί και η πληγείσα αγορά ακινήτων, η οποία κατέγραψε τη χαμηλότερη ανάπτυξη της τελευταίας δεκαετίας, με αύξηση μόλις 1,8%, ενώ στη Δυτική Ευρώπη παρατηρήθηκε και πτώση. Ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής και οι μεταβατικοί κίνδυνοι, που σχετίζονται με πολιτικές αποφάσεις, ενδέχεται να γίνουν πιο έντονοι στο μέλλον.

Συμπερασματικά, το 2023 αναδείχθηκε ως έτος αύξησης των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων με σημαντικές διαφοροποιήσεις σε περιοχές και κατηγορίες, προσφέροντας μια εικόνα των μεταβαλλόμενων οικονομικών τάσεων παγκοσμίως. Πηγή: newsbeast.gr