Θετικές προσδοκίες προσλήψεων στην Ευρώπη παρά τις προκλήσεις στην αγορά εργασίας

Θετικές προσδοκίες προσλήψεων στην Ευρώπη παρά τις προκλήσεις στην αγορά εργασίας


Σύμφωνα με έρευνα της ManpowerGroup, οι εργοδότες σε μισές ευρωπαϊκές χώρες σχεδιάζουν να συνεχίσουν τις προσλήψεις το επόμενο τρίμηνο. Παρά τις θετικές προσδοκίες προσλήψεων, υπάρχει ανησυχία λόγω της μείωσης αυτών των προσδοκιών σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2023. Οι ειδικοί εντοπίζουν την αναντιστοιχία στη δεξιοτήτων και τη βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη ως κύριους παράγοντες που επηρεάζουν τις προσδοκίες αυτές. Η ManpowerGroup διεξήγαγε την έρευνα σε 42 χώρες με συμμετοχή 40.340 εργοδοτών υπολογίζοντας τις Καθαρές Προοπτικές Απασχόλησης (NEO).

Οι εποχικά προσαρμοσμένες προσδοκίες προσλήψεων διαφέρουν σημαντικά στην Ευρώπη, κυμαίνονται από 11% στην Τσεχία έως 32% στην Ελβετία, με τον μέσο όρο να ανέρχεται στο 20,5%. Ανάμεσα στις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες, το Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφει τις υψηλότερες προσδοκίες με 28%, ακολουθούμενο από τη Γερμανία και τη Γαλλία (22%), την Ισπανία (20%) και την Ιταλία (19%). Μόνο πέντε χώρες ξεπερνούν τον παγκόσμιο μέσο όρο του 25%: Ελβετία, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία και Βέλγιο.

Η Mara Stefan, αντιπρόεδρος της ManpowerGroup, τόνισε τις διαφοροποιήσεις στην οικονομική δραστηριότητα και τις προθέσεις προσλήψεων ανά χώρα, που οφείλονται σε διάφορες κυβερνητικές στρατηγικές και εξαρτήσεις από την ενέργεια. Χώρες όπως η Γερμανία παρουσιάζουν μεγάλη εξάρτηση από εισαγωγές, ενώ η Νορβηγία είναι πιο αυτάρκης. Μέσος όρος προσδοκιών προσλήψεων έχει σημειώσει πτώση 3,5 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το 2023, με 13 χώρες να σημειώνουν μείωση και μόλις έξι αύξηση.

Η ευρωπαϊκή αγορά εργασίας δείχνει σημάδια επιφυλακτικότητας, καθώς το 18% των εργοδοτών αναμένει μείωση του προσωπικού και το 38% σχεδιάζει προσλήψεις. Σε χώρες όπως η Ελβετία, η Νορβηγία, η Ολλανδία και η Ιρλανδία, περισσότερα από 45% των εργοδοτών επιθυμούν να προσλάβουν νέο προσωπικό. Στους τομείς με τις ισχυρότερες προοπτικές απασχόλησης είναι η τεχνολογία των πληροφοριών και ο χρηματοπιστωτικός τομέας, με τις χαμηλότερες να εντοπίζονται στην ενέργεια.

Πηγή: newsbeast.gr