Στρατηγικός Σχεδιασμός της ΑΑΔΕ για Ψηφιακή Μεταρρύθμιση και Φορολογική Συμμόρφωση έως το 2029

Στρατηγικός Σχεδιασμός της ΑΑΔΕ για Ψηφιακή Μεταρρύθμιση και Φορολογική Συμμόρφωση έως το 2029


Ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ για την επόμενη πενταετία περιλαμβάνει την ανάπτυξη προγνωστικών μοντέλων για τον εντοπισμό παραβατικών συμπεριφορών καθώς και τη χρήση διαδικτυακών εργαλείων για την ανακάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων. Στοχεύει στην παρακολούθηση οφειλών σε πραγματικό χρόνο, με γρήγορες ενέργειες, ενώ προβλέπεται και η δημιουργία προφίλ για κάθε φορολογούμενο με όλα τα διαθέσιμα δεδομένα. Επιπλέον, θα υπάρξει επιβράβευση για τους συνεπείς φορολογούμενους και αυτόματη συμπλήρωση εντύπων και δηλώσεων με την απλοποίηση του διαδικαστικού φόρτου.

Οι θεμελιώδεις πυλώνες του Στρατηγικού Σχεδίου της ΑΑΔΕ για το 2025-2029 τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση. Ο Διοικητής Γιώργος Πιτσιλής κάλεσε τους εκπροσώπους των βασικών κλάδων της οικονομίας να συμμετάσχουν και να υποβάλουν τις προτάσεις τους έως τις 14 Οκτωβρίου 2024. Παράλληλα, ζητήθηκαν προτάσεις και για τον ετήσιο σχεδιασμό της Αρχής, με σκοπό την ενσωμάτωσή τους στο Επιχειρησιακό Σχέδιο του 2025.

Ο προγραμματισμός της ΑΑΔΕ περιλαμβάνει κεντρικό συντονισμό όλων των φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων, καθώς και αναδιοργάνωση των διαδικασιών ελέγχου για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον έλεγχο των συνόρων, προκειμένου να καταπολεμηθεί το λαθρεμπόριο και το παρεμπόριο, μαζί με την παρακολούθηση της διακίνησης εμπορικών φορτίων.

Η στρατηγική προβλέπει αυτοματοποιημένες διαδικασίες, όπως μαζικές ψηφιακές διασταυρώσεις και φορολογικούς ελέγχους, που θα βοηθήσουν στον προσδιορισμό και την είσπραξη του φόρου σε πραγματικό χρόνο μέσω ψηφιακών εφαρμογών. Παράλληλα, θα παρέχεται εξατομικευμένη πληροφόρηση στους φορολογούμενους, καθώς και υποστήριξη για την καλύτερη κατανόηση του νομοθετικού πλαισίου.

Άλλοι σημαντικοί στόχοι περιλαμβάνουν τη διευκόλυνση του εμπορίου μέσω ψηφιοποίησης των διαδικασιών, και την επιτάχυνση διαδικασιών όπως του τελωνισμού και των επιστροφών. Η ΑΑΔΕ σκοπεύει επίσης να αναδείξει τη διαφάνεια και να καταπολεμήσει τη διαφθορά μέσω ανασχεδιασμού των διαδικασιών εσωτερικού ελέγχου. Τέλος, θα πραγματοποιηθεί μέτρηση της ικανοποίησης των πολιτών από τις υπηρεσίες της Αρχής.

Πηγή: newsbeast.gr