Στηρίζουμε τους ευάλωτους δανειολήπτες με σοβαρές πολιτικές και χωρίς λαϊκισμό

Στηρίζουμε τους ευάλωτους δανειολήπτες με σοβαρές πολιτικές και χωρίς λαϊκισμό


Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, αναφέρθηκε στη στήριξη των ευάλωτων δανειοληπτών κατά τη διάρκεια επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Βλάχου. «Πρέπει να νοιαζόμαστε για τους ευάλωτους και να τους παρέχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη, αλλά δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε λαϊκίστικες πρακτικές, καθώς αυτές τελικά θα επιβαρύνουν τους φορολογούμενους και τους καταθέτες», τόνισε.

Ο υπουργός επισήμανε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη μείωση των κόκκινων δανείων, επισημαίνοντας ότι η αναλογία κόκκινων δανείων προς πράσινα έχει μεταμορφωθεί από 100 προς 100 το 2019 σε 50 προς 100 το 2024. Ειδικότερα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια φτάνουν τα 69,9 δισ. ευρώ το Ιούνιο του 2024, από 92,2 δισ. ευρώ το 2019.

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών έχει επίσης δείξει θετικά αποτελέσματα, με τις επιτυχείς ρυθμίσεις να φτάνουν τις 23.713 τον Σεπτέμβριο του 2024, από 3,26 δισ. ευρώ αρχικών οφειλών τον Σεπτέμβριο του 2023. Ο υπουργός αναγνώρισε ότι οι ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού αυξάνονται, υποδεικνύοντας τη δυνατότητα επίτευξης καλύτερης αποκατάστασης για τους δανειολήπτες.

Επιπλέον, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί από το 2019, οι οποίες περιλαμβάνουν έξι νόμους που ενισχύουν τις ρυθμίσεις και φορολογικές ενημερώσεις για τους servicers. Κλείνοντας, τόνισε την ανάγκη να συνεχιστεί η αναγκαία επένδυση σε σοβαρές και όχι λαϊκίστικες προσεγγίσεις για την ανταλλαγή και ρύθμιση των χρεών.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Βλάχος εξέφρασε τη διαφωνία του με την κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος των δανειοληπτών είναι ελλιπής και ότι οι ρυθμίσεις δεν εξυπηρετούν τους πολίτες με την απαιτούμενη αποτελεσματικότητα. Ζήτησε να γίνουν τροποποιήσεις στους νόμους ώστε να εξασφαλιστεί η δίκαιη αντιμετώπιση των δανειοληπτών και των ευάλωτων ομάδων.

Πηγή: newsbeast.gr