Στήριξη για τους πληγέντες από τις πλημμύρες της Θεσσαλίας μέσω επιδότησης ενοικίου και συγκατοίκησης

Στήριξη για τους πληγέντες από τις πλημμύρες της Θεσσαλίας μέσω επιδότησης ενοικίου και συγκατοίκησης


Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει θεσμοθετήσει τη μέθοδο της εμπροσθοβαρούς επιδότησης ενοικίου ή συγκατοίκησης για τους πολίτες που επλήγησαν από τα ακραία πλημμυρικά γεγονότα του Σεπτεμβρίου 2023 στη Θεσσαλία και στις γειτονικές περιοχές λόγω της θεομηνίας ‘Daniel‘. Η συγκεκριμένη Κοινή Υπουργική Απόφαση, που φέρει τον αριθμό 72251/ΔΑΕΦΚ-ΚΕ/Α36/28.9.2024, εκδόθηκε από τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 5443/Β΄/30.9.2024.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, η απόφαση αυτή έχει στόχο να εντάξει ένα ευρύτερο σχήμα επιδότησης που μπορεί να φτάσει έως και 15 μήνες. Για τους δικαιούχους του πρώτου τριμήνου, υπάρχει η δυνατότητα υποβολής υπεύθυνης δήλωσης. Οι διαδικασίες επιδότησης διαρθρώνονται ως εξής:

1. Για ιδιοκτήτες και χρήστες κατοικιών κατά δωρεάν παραχώρηση που διαθέτουν κατάλληλα προς χρήση σπίτια (κατηγορία Γ) και έχουν λάβει επιδότηση για το πρώτο τρίμηνο, μπορούν να λάβουν άμεσα επιδότηση για τα επόμενα τρία τρίμηνα, με την υποβολή σχετικής δήλωσης.
2. Για περιπτώσεις με ακατάλληλες προς χρήση κατοικίες (κατατάξεις «κίτρινο» και «κόκκινο»), οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση για επιδότηση έως και τεσσάρων επιπλέον τριμήνων.

Οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν την αίτησή τους μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης, στην ειδική ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει οριστεί. Οι καταληκτικές ημερομηνίες για την υποβολή αιτήσεων είναι: μέχρι τις 15.11.2024, εφόσον η απόφαση για την επιδότηση του πρώτου τριμήνου εκδόθηκε έως 30.9.2024, ή εντός ενός μηνός από την ημερομηνία που θα εκδοθεί η απόφαση για άλλες περιπτώσεις.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στην περίπτωση που ο τελικός έλεγχος διαπιστώσει ότι ο αιτών δεν είναι δικαιούχος, θα απαιτηθεί η άμεση επιστροφή του διπλάσιου ποσού που είχε χορηγηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο.

Πηγή: newsbeast.gr