Στη Σκιά Νέας Μείωσης Επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Στη Σκιά Νέας Μείωσης Επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προγραμματίζει την τρίτη μείωση επιτοκίων της φέτος και τη δεύτερη διαδοχικά, αμέσως μετά την μείωση του Σεπτεμβρίου, κατά τη συνεδρίαση της 17ης Οκτωβρίου. Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έχει υποχωρήσει στο 1,8% τον Σεπτέμβριο, γεγονός που μαζί με τη στασιμότητα της οικονομίας επισημαίνει την αναγκαιότητα της νέας μείωσης του επιτοκίου καταθέσεων της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης, με στόχο το 3,25%.

Η διοίκηση της ΕΚΤ έχει προσδιορίσει ότι οι αποφάσεις σχετικά με τη νομισματική πολιτική θα βασίζονται στα στοιχεία της κάθε συνεδρίασης, προκειμένου να διασφαλίσει ευελιξία στην αντίκτυπο του πληθωρισμού σε σχέση με τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. Αν και αναμένεται αύξηση του πληθωρισμού το τελευταίο τρίμηνο του έτους λόγω των συγκρίσεων των τιμών των καυσίμων με τα χαμηλά επίπεδα του προηγούμενου έτους, η πορεία δείχνει ότι πλησιάζει τον στόχο.

Ο Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, σε συνέντευξή του στους Financial Times, ανέφερε ότι η ΕΚΤ μπορεί να επιτύχει τον στόχο του πληθωρισμού από το α’ τρίμηνο του 2025, νωρίτερα από τις προηγούμενες προβλέψεις. Για αυτό το λόγο προτείνει μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τόσο τον Οκτώβριο όσο και στην επόμενη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στην ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επισήμανε τη σημασία της εμπιστοσύνης για την επίτευξη του στόχου του πληθωρισμού, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων. Η επιβράδυνση της οικονομίας καθιστά επιτακτική την ανάγκη για ταχύτερη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Οι τελευταίες αναλύσεις δείχνουν ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,3% το πρώτο τρίμηνο του 2024, αλλά στην συνέχεια σημειώθηκε επιβράδυνση στο 0,2%, με την ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα επίσης να μειώνεται.

Η κινητικότητα των οικονομικών δεικτών, όπως η πρόοδος στις μεγάλες οικονομίες της περιοχής (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία) που λειτουργούν υπό συνθήκες συρρίκνωσης, ενισχύει την πιθανότητα νέας μείωσης των επιτοκίων. Γενικότερα, η κυριάρχηση μιας θετικής προσδοκίας καλύπτει τη συνεδρίαση της επόμενης Πέμπτης, με το σύνολο σχεδόν των μελών του Δ.Σ. της ΕΚΤ να μην εκφράζουν αντιρρήσεις για τη νέα μείωση, εκτός από τον σλοβάκο Πέτερ Κάζιμιρ. Ακόμα και τα μέλη που θεωρούνται πιο συντηρητικά, όπως ο Γερμανός Γιόαχιμ Νάγκελ, φαίνονται ανοιχτά σε μια πιθανή προσαρμογή των επιτοκίων.

Οι αγορές θεωρούν σχεδόν βέβαιη τη μείωση των επιτοκίων τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο, με προσδοκίες για συνέχιση αυτού του ρυθμού και το 2025. Πηγή: newsbeast.gr