Δύο ημέρες πριν από την αναμενόμενη ετυμηγορία του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Standard & Poors, παρατηρείται αυξανόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον για τα ελληνικά ομόλογα, με τη δημοπρασία της επανέκδοσης του 5ετούς ομολόγου να συγκεντρώνει προσφορές που ξεπέρασαν τα 900 εκατ. ευρώ. Αυτό το ποσό υπερκάλυψε σχεδόν τέσσερις φορές την αναμενόμενη άντληση των 250 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών. Παράλληλα, η δραστηριότητα στη δευτερογενή αγορά ομολόγων υπήρξε εντυπωσιακή, με τζίρο που ξεπέρασε τα 350 εκατ. ευρώ τις τελευταίες δύο ημέρες.
Η ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα σε συνδυασμό με την αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που πιθανόν θα ανακοινωθεί αύριο, έχει συμβάλλει στη σημαντική πτώση των αποδόσεων των ομολόγων. Ενδεικτικά, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 2,38% από 3,11% κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας, ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου μειώθηκε στο 3,08% από 3,25% τον Σεπτέμβριο.
Αναφορικά με την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, η S&P έχει προβλέψει για την επόμενη διετία αναβάθμιση της χώρας. Ο οίκος δήλωσε ότι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι “θετικές” και επιβεβαίωσε ότι η ελληνική οικονομία τοποθετείται στις χώρες με επενδυτική βαθμίδα. Στις 20 Οκτωβρίου 2023, η S&P είχε αναβαθμίσει την Ελλάδα, διατηρώντας την αξιολόγηση “ΒΒΒ-“. Οι αναλυτές σημειώνουν ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη σφιχτή δημοσιονομική πολιτική, οδηγώντας σε μείωση του Δημόσιου Χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ, γεγονός που υποστηρίζεται και από το προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2024.
Ο οίκος Fitch, σε πρόσφατη έκθεση, εκτιμά ότι η Ελλάδα θα διατηρήσει ικανοποιητικές επιδόσεις στη δημοσιονομική πολιτική, αναμένοντας πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 2,5% του ΑΕΠ για τα επόμενα τρία χρόνια και μείωση του χρέους κατά πάνω από 50 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2026. Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να ξεπερνά τον μέσο όρο της Ευρωζώνης τουλάχιστον έως το 2027, με ρυθμό περίπου 2,4% ετησίως.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μετά την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του μηχανισμού στήριξης που προγραμματίζεται για το τέλος του έτους, το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης αναμένεται να περιοριστεί στα 356,5 δισ. ευρώ το 2024 από 356,7 δισ. ευρώ το 2023. Αυτό συνεπάγεται μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 153,7% από 161,9% το 2023.
Πηγή: newsbeast.gr