Ρύθμιση Ληξιπρόθεσμων Οφειλών Αγροτικού Ρεύματος με Μηδενικό Επιτόκιο και Δέκα Χρόνια Διάρκειας

Ρύθμιση Ληξιπρόθεσμων Οφειλών Αγροτικού Ρεύματος με Μηδενικό Επιτόκιο και Δέκα Χρόνια Διάρκειας


Οι προϋποθέσεις για την υπαγωγή των ληξιπρόθεσμων οφειλών από αγροτικές συνδέσεις σε ρύθμιση 10 ετών με μηδενικό επιτόκιο καθορίζονται από μια Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ). Η ρύθμιση αυτή είναι διαθέσιμη για όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος με αγροτική χρήση που είναι ενεργοί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023, συμπεριλαμβανομένων των Γενικών και Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ), χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ισχύς τους ή η ένταξή τους στο τιμολόγιο «ΓΑΙΑ».

Για να ενταχθούν οι οφειλές σε αυτήν τη ρύθμιση, πρέπει να πληρούνται ορισμένα κριτήρια. Πρέπει να υπάρχει οφειλή για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας που να προέρχεται από κατανάλωση πριν την 31η Δεκεμβρίου 2023. Το συνολικό ποσό της οφειλής που μπορεί να ενταχθεί στη ρύθμιση πρέπει να υπερβαίνει ή να ισούται με 100 ευρώ και οι σχετικοί λογαριασμοί ίσχυαν έως τη Δημοσίευση της Απόφασης, χωρίς να περιλαμβάνονται οφειλές από λογαριασμούς που αφορούν περιόδους από την 1η Ιανουαρίου 2024 και μετά.

Η πρώτη δόση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών για τους κατόχους αγροτικών συνδέσεων και τους ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ που εντάσσονται στο τιμολόγιο «ΓΑΙΑ» πρέπει να καταβληθεί έως τις 31 Οκτωβρίου 2024. Οι δόσεις πρέπει να είναι ισόποσες, κατανεμημένες σε 120 μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστο ποσό τα 10 ευρώ ανά μήνα. Υπάρχει δυνατότητα να καταβάλλονται εξαμηνιαίες πληρωμές, εφόσον υποβληθεί σχετικό αίτημα, με ημερομηνίες υποβολής έως την 30η Ιουνίου και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση μη έγκαιρης εξόφλησης τριών μηνιαίων δόσεων ή μίας εξαμηνιαίας, ο καταναλωτής αποβάλλεται από τη ρύθμιση με μηδενικό επιτόκιο, και οι τόκοι εισπράττονται από αυτόν. Η ολοκληρωτική αποπληρωμή της οφειλής πρέπει να είναι εκτελεστή έως την 31η Δεκεμβρίου 2034.

Το επιτόκιο για τους δικαιούχους είναι 0% από την έναρξη ισχύος της Απόφασης μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2034. Οι δικαιούχοι που πληρούν τις προϋποθέσεις για κρατικές ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) θα ενημερώνονται από τους παρόχους σχετικά με την επιδότηση του ποσού της υποχρέωσης τους, την οποία μπορούν να υποβάλουν με ψηφιακή υπογραφή μέσω της πλατφόρμας gov.gr. Η Δημοσίευση της ΚΥΑ στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως σηματοδοτεί την απαρχή της ισχύος της.

Πηγή: newsbeast.gr