Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής Από Δεκέμβριο 2024 Σημαντικές Αλλαγές στις Συναλλαγές Πολιτών

Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής Από Δεκέμβριο 2024 Σημαντικές Αλλαγές στις Συναλλαγές Πολιτών


Από την 1η Δεκεμβρίου 2024, οι πολίτες θα βιώσουν σημαντικές αλλαγές στις συναλλαγές τους, καθώς το ψηφιακό τέλος συναλλαγής θα αντικαταστήσει το τέλος χαρτοσήμου σε περισσότερες από 600 περιπτώσεις. Ανάμεσα στις συναλλαγές στις οποίες καταργείται το τέλος χαρτοσήμου είναι τα χρησιδάνεια, οι ασφαλιστικές συναλλαγές, η σύσταση και αύξηση κεφαλαίου μη κερδοσκοπικών νομικών προσώπων και οι ενέγγυες πιστώσεις από τράπεζες.

Η υποχρέωση υποβολής δήλωσης αφορά όλες τις πράξεις που θα καταρτίζονται ή θα διενεργούνται από την ημερομηνία αυτή και μετά. Επιπλέον, το τέλος χαρτοσήμου καταργείται σε πάνω από 100 συναλλαγές που σχετίζονται με χαρτόσημα που απαιτούνται για παραβόλα, όπως άδειες γάμου και επαγγελματικές άδειες.

Με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, έχουν καθοριστεί οι λεπτομέρειες σχετικά με τον τύπο και το περιεχόμενο της δήλωσης του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής καθώς και η διαδικασία υποβολής και απόδοσής του. Η δήλωση θα υποβάλλεται ψηφιακά μέσω της πύλης «myAADE» και θα καλύπτει τη χρονική περίοδο από την πρώτη μέχρι την τελευταία ημέρα του μήνα που πραγματοποιήθηκε κάποια συναλλαγή. Οι υπόχρεοι θα καταχωρίζουν αναλυτικά τα στοιχεία των συναλλαγών.

Η διαδικασία επιστροφής του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής επισημαίνει ότι το ποσό αυτό δεν επιστρέφεται εάν η διοικητική πράξη ή η συναλλαγή που αφορά ακυρωθεί ή κηρυχθεί άκυρη. Ωστόσο, μπορεί να επιστραφεί σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως αν δεν εκδόθηκε η διοικητική πράξη ή αν η συναλλαγή δεν πραγματοποιήθηκε λόγω απρόβλεπτης μεταβολής των συνθηκών.

Η επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση μη υποβολής ή ανακριβούς δήλωσης θα ακολουθεί τις σχετικές διατάξεις του ΚΦΔ, και ο χρόνος υποβολής της δήλωσης θεωρείται ο χρόνος οριστικοποίησης της από τον υπόχρεο. Με την υποβολή της δήλωσης, πραγματοποιείται άμεσος προσδιορισμός του φόρου και εκδίδεται η «Ταυτότητα Οφειλής».

Πηγή: newsbeast.gr