Πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για την Αντιμετώπιση της Στεγαστικής Κρίσης στην Ελλάδα

Πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για την Αντιμετώπιση της Στεγαστικής Κρίσης στην Ελλάδα


Στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τη στεγαστική κρίση, η κυβέρνηση, και ειδικότερα το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την εξομάλυνση του προβλήματος και την εξασφάλιση οικονομικής και ποιοτικής στέγασης. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις νέες οικογένειες και στις ευάλωτες κατηγορίες, με στόχο την κοινωνική συνοχή μέσω της παροχής στέγης και τη μείωση των ανισοτήτων.

Ένα από τα κυριότερα προγράμματα είναι το «Σπίτι μου Ι», το οποίο έχει ήδη επιτυχία. Ευελπιστεί να ακολουθήσει το «Σπίτι μου ΙΙ» το νέο έτος, καθώς και το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», το οποίο αναμένεται να παρουσιάσει σημαντικές βελτιώσεις. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 37% του εισοδήματος μιας οικογένειας καλύπτει το κόστος στέγης, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 20%. Η αύξηση των ενοικίων τα τελευταία χρόνια είναι σημαντική, με πάνω από 200.000 κλειστές κατοικίες σε μεγάλες πόλεις όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, τόνισε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρό στεγαστικό πρόβλημα, και για πρώτη φορά η κυβέρνηση εφαρμόζει μια εθνική στεγαστική πολιτική με σημαντική χρηματοδότηση που αναμένεται να ξεπεράσει τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Το πρόγραμμα «Σπίτι μου Ι» έχει βοηθήσει 9.155 ζευγάρια να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι, παρέχοντας τους πρόσβαση σε δάνεια που δεν θα ήταν διαθέσιμα αλλιώς.

Το «Σπίτι μου ΙΙ», το οποίο θα έχει διπλασιασμένο προϋπολογισμό και αριθμό δικαιούχων, αναμένεται να διευρύνει τα κριτήρια για τους δικαιούχους, επιτρέποντας σε περισσότερους να επωφεληθούν. Οριακά τα κριτήρια εισοδήματος θα προσαρμοστούν, και οι δικαιούχοι ηλικίας έως 50 ετών θα μπορούν να αποκτούν κατοικίες αξίας έως 250.000 ευρώ.

Επιπρόσθετα, το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» προσφέρει επιδοτήσεις για ανακαίνιση κατοικιών, με αύξηση της επιδότησης στο 60%, και αναμένεται να ενισχύσει τη διάθεση κενών ακινήτων προς ενοικίαση. Το νέο πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου» θα ενισχύσει τη στήριξη πολιτών για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους, προσφέροντας άτοκα δάνεια.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση προγραμματίζει κι άλλες στοχευμένες δράσεις στέγασης για ευάλωτες ομάδες, με πρωτοβουλίες για την υποστήριξη ανασφάλιστων υπερηλίκων, δημοσίων υπαλλήλων και άλλων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Η πολιτική στέγασης περιλαμβάνει προγράμματα όπως η «Στέγαση και Εργασία», που στοχεύει στη στήριξη νοικοκυριών σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες, με συνολικό προϋπολογισμό που αναμένεται να στηρίξει τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Πηγή: newsbeast.gr