Προειδοποίηση Στουρνάρα για τους Κινδύνους στην Ελληνική Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα

Προειδοποίηση Στουρνάρα για τους Κινδύνους στην Ελληνική Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα


Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Στουρνάρας, συμμετείχε σε συνέδριο στη λίμνη Κόμο της Ιταλίας και τόνισε ότι παρόλο που έχει σημειωθεί πρόοδος στη μείωση των κόκκινων δανείων, δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός. Σήμερα, ο δείκτης των κόκκινων δανείων βρίσκεται ελάχιστα πάνω από το 5%, όμως οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα παραμένουν.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, η αύξηση των επιτοκίων και οι υψηλοί ρυθμοί πληθωρισμού έχουν ασκήσει πιέσεις στους ισολογισμούς επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Παρά την πρόσφατη μείωση επιτοκίων, δεν αποκλείεται οι ευρωπαϊκές τράπεζες να βιώσουν επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού τους, καθώς και να χρειαστούν σχηματισμό αυξημένων προβλέψεων.

Το συνδυασμένο αποτέλεσμα χαμηλών ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης και υψηλών επιτοκίων ενδέχεται να έχει αρνητικές συνέπειες στη ζήτηση νέων δανείων και στην υλοποίηση επιχειρηματικών σχεδίων των τραπεζών. Η πρόσφατη αύξηση του κόστους δανεισμού έχει επίσης οδηγήσει σε εξασθένηση της αγοράς ακινήτων στην ευρωζώνη, πλήττοντας κυρίως τον τομέα των επαγγελματικών ακινήτων. Η πτώση των τιμών μπορεί να προκαλέσει ζημίες σε κατασκευαστικούς ομίλους, με επακόλουθες επιπτώσεις στο πιστωτικό κίνδυνο για ευρωπαϊκές τράπεζες.

Αναφερόμενος στην ελληνική εμπειρία, ο κ. Στουρνάρας επαίνεσε το πρόγραμμα ΗΡΑΚΛΗΣ, το οποίο έχει συμβάλει ουσιαστικά στη μείωση των κόκκινων δανείων. Η εφαρμογή αυτού του προγράμματος προσέφερε σημαντικά οφέλη, διότι επέτρεψε την ταχεία εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών. Πριν από την υλοποίηση του προγράμματος, οι τράπεζες δεν μπορούσαν να βελτιώσουν την ποιότητα του ενεργητικού τους και η μείωση των κόκκινων δανείων προερχόταν κυρίως από διαγραφές.

«Η εφαρμογή του «Ηρακλή» άλλαξε ριζικά το τοπίο, ακόμα και για τα λιγότερο σημαντικά ιδρύματα, όπου η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι ακόμα πιο απαιτητική. Οι τράπεζες κατέγραψαν σημαντικές ζημίες, οι οποίες ήταν πάντως χαμηλότερες σε σύγκριση με τις άμεσες πωλήσεις δανείων. Επίσης, επωφελήθηκαν από τη μείωση των κεφαλαιακών απαιτήσεων, καθώς οι τίτλοι υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας που παρέμειναν στα χαρτοφυλάκιά τους έχουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, με μηδενικό συντελεστή στάθμισης κινδύνου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πηγή: newsbeast.gr