Πράσινες Επενδύσεις και Βιώσιμη Ανάπτυξη στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Πράσινες Επενδύσεις και Βιώσιμη Ανάπτυξη στην Ελλάδα και την Ευρώπη


Το ζήτημα των πράσινων επενδύσεων για την ανάπτυξη ενός βιώσιμου οικονομικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Ευρώπης ήταν στο επίκεντρο ενός πάνελ σε συνέδριο του Economist. Σε παρέμβασή του, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, ανέφερε ότι οι πράσινες επενδύσεις δεν είναι απλώς μια επιλογή, αλλά μια επιτακτική ανάγκη. Ανέδειξε την προτεραιότητα της ΕΤΕπ στο να ενισχύσει τον ρόλο της ως Τράπεζα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κλίμα, τονίζοντας πως οι προγραμματισμένες επενδύσεις θα προάγουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και θα μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Στην Ελλάδα, οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως ηλιακή, αιολική και υδροηλεκτρική ενέργεια, είναι κρίσιμες για τη μετάβαση σε μια πιο βιώσιμη οικονομία. Τα μεγάλης κλίμακας αιολικά πάρκα και οι ηλιακές εγκαταστάσεις όχι μόνο μειώνουν τις εκπομπές, αλλά και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, αναβαθμίζοντας την τοπική οικονομία. Η χώρα έχει σημαντικά έργα προς επίδειξη, προσφέροντας μια ευκαιρία για ηγεσία στην πράσινη μετάβαση.

Η Ράνια Αικατερινάρη, πρόεδρος Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ, επεσήμανε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική και ευρωπαϊκή βιομηχανία στην προσπάθεια για πράσινη μετάβαση, όπως το υψηλό κόστος της ενέργειας. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη σημαντικών επενδύσεων που απαιτούνται για την επιτυχία αυτής της διαδικασίας, υπογραμμίζοντας ότι ένα μεγάλο μέρος αυτών πρέπει να παραμείνει εντός της Ευρώπης.

Ο Chris Barton, CMG, εμπορικός επιτροπής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρώπη, τόνισε τις ευκαιρίες για ελληνικές και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στην μετάβαση σε μια οικονομία με χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα. Υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη συνεργασιών είναι καθοριστική για την επιτυχία αυτής της προσπάθειας.

Η Αγγελική Καλλιγιαννάκη, επικεφαλής της EBRD στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί στη χώρα τα τελευταία χρόνια, αν και παραμένουν προκλήσεις, όπως γραφειοκρατικά εμπόδια και καθυστερήσεις. Η EBRD στηρίζει την προσπάθεια της χώρας, συμμετέχοντας σε 30 έργα συνολικής αξίας 1,7 δισ. ευρώ.

Πηγή: newsbeast.gr