Οραματισμός και Στρατηγικές για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2025

Οραματισμός και Στρατηγικές για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2025


Η προγραμματισμένη αύξηση των κρατικών δαπανών για το 2025, που αναμένεται να φτάσουν τα 80,562 δισ. ευρώ, οφείλεται κυρίως στην ενίσχυση των κοινωνικών παροχών και της στήριξης των ευάλωτων ομάδων. Κεντρική προτεραιότητα θα είναι η αντιμετώπιση του στεγαστικού και δημογραφικού προβλήματος, με μέτρα συνολικού ύψους 2,94 δισ. ευρώ, αυξημένων κατά 1,104 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το 2024.

Σημαντική είναι και η επίδραση των γεωπολιτικών εξελίξεων, οι οποίες ενδέχεται να επηρεάσουν τις διακυμάνσεις των στόχων του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Παράγοντες όπως η αύξηση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, καθώς και μια πιθανή μείωση της τουριστικής ζήτησης, ενδέχεται να έχουν αρνητικές επιπτώσεις. Αξιοσημείωτο είναι ότι το υπουργείο εκτιμά πως το 2025 θα εισπράξει επιπλέον φορολογικά έσοδα ύψους 2,47 δισ. ευρώ, αν και οι προκλήσεις είναι σημαντικές.

Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2025 αναμένεται να εξασφαλίσει πρόσθετα έσοδα ύψους 2,5 δισ. ευρώ, χωρίς να επιβληθούν νέοι φόροι. Η ανάπτυξη, η μείωση της φοροδιαφυγής και η αύξηση του εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους θα είναι οι κυριότερες πηγές από τις οποίες θα προκύψουν αυτά τα έσοδα.

Τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού αναμένεται να φτάσουν τα 74,612 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 3,824 δισ. ευρώ ή 5,4% σε σύγκριση με το 2024. Από τις διάφορες πηγές εσόδων, ο φόρος εισοδήματος σε φυσικά πρόσωπα θα αυξηθεί λόγω της ανάπτυξης και της αύξησης του κατώτατου μισθού, ενώ οι τακτικοί φόροι ακίνητης περιουσίας αναμένονται μειωμένοι λόγω της μείωσης του ΕΝΦΙΑ.

Πολλά από τα μέτρα που προβλέπονται περιλαμβάνουν επίσης ανάγκες καλυμμένες από μειώσεις και αυξήσεις εσόδων. Η αναμενόμενη οικονομική ανάπτυξη και η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών είναι παράγοντες που θα συμβάλλουν στη μείωση της φοροδιαφυγής, με στόχο την επίτευξη του κενού ΦΠΑ στο 9% μέχρι το 2026.

Η αύξηση των δαπανών για το 2025 θα οφείλεται, μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση των νοσοκομείων του ΕΣΥ και στην αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ ειδικές δαπάνες θα γίνουν και για το επίδομα θέρμανσης.

Πηγή: newsbeast.gr